Tribunals

La Fiscalia Europea manté imputat el soci del germà d’Ayuso, que va guanyar un milió d’euros al vendre mascaretes

L’empresari Daniel Alcázar va declarar i encara continua investigat per l’organisme europeu, que busca si hi va haver frau amb fons de la UE

La Fiscalia Europea manté imputat el soci del germà d’Ayuso, que va guanyar un milió d’euros al vendre mascaretes

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo
Tono Calleja

La Fiscalia Europea continua analitzant el contracte de Priviet Sportive a què la Comunitat de Madrid d’Isabel Díaz Ayuso va adjudicar pel procediment d’emergència l’adquisició de mascaretes en ple inici de la pandèmia, l’abril del 2020, i en què hauria participat el seu germà Tomás. De fet, l’amo de l’empresa adjudicatària i amic de la família, Daniel Alcázar, continua estant investigat des que va declarar davant els fiscals europeus sota la direcció de la representant espanyola en aquest organisme, Concepción Sabadell.

Així ho han assenyalat fonts del procediment, que afegeixen que després d’aquells interrogatoris, que van tenir lloc el mes d’abril passat, no es va imposar, tanmateix, cap mesura des del jutjat de garanties de l’Audiència Nacional assignat al cas. L’assumpte, tanmateix, encara continua en tràmit amb independència de l’arxivament de les indagacions que portava a terme de forma paral·lela la Fiscalia Anticorrupció espanyola el 23 de juny.

De fet, els dos departaments –que investigaven delictes diferents, al ser l’europeu l’encarregat d’un possible frau amb fons de la UE– han estat intercanviant informació fins a l’últim moment, tal com reflecteix el decret d’arxivament firmat pel fiscal en cap Anticorrupció Alejandro Luzón.

Així, s’hi diu que, en uns casos a petició de la Fiscalia Europea i en d’altres a iniciativa del ministeri públic espanyol, i «per considerar-ho d’interès per al procediment», s’ha anat remetent als fiscals europeus delegats còpia de les declaracions prestades tant pels testimonis com per Tomás Díaz Ayuso i el seu soci. 

Daniel Alcázar, a més de comparèixer davant dels fiscals europeus com a investigat, segons confirmen les fonts consultades per aquest diari, va declarar dues vegades davant el fiscal en cap espanyol. La primera vegada, en qualitat de testimoni, va ser el passat 8 d’abril, com a administrador únic de Priviet; una situació que es va repetir molt recentment, el 20 de juny, a penes uns dies abans de l’arxivament, quan va aportar documentació relacionada amb la contractació del transport de les mascaretes fins a Espanya, segons diu el decret. 

‘Pelotazo’ d’un milió

Priviet Sportive, l’empresa de Daniel Alcázar, amic de la família Díaz Ayuso, va adquirir les mascaretes per una mica menys de mig milió d’euros (va realitzar dues transferències a una empresa de Corea del Sud per una mica més de 240.000 euros cada una) i les va vendre al Servei Madrileny de Salut per un total de 1.512.500 euros, cosa que li va fer obtenir un gran benefici. L’emissió d’una de les transferències va ser finançada a Priviet per Bankia (avui Caixabank) a través d’una línia de comerç exterior, afegeix el decret.

A Espanya, tanmateix, la investigació s’ha tancat davant l’«absència d’indicis de la comissió d’infraccions penals» de tràfic d’influències, prevaricació, negociacions prohibides als funcionaris, frau i falsedat, tant respecte d’Alcázar com del seu soci Tomás Díaz Ayuso, que va participar en els contractes i va rebre comissions que han sigut qualificades de correctes i «transparents» per Anticorrupció.

Aquestes van correspondre en una part –175.000 euros–, als treballs realitzats per a Priviet en relació amb diferents ofertes, entre les quals, l’analitzada; i, en una altra part, als 59.203,52 euros –reconeguts per la seva pròpia germana, la presidenta de la Comunitat de Madrid–, «a la bonificació pactada per l’obtenció del contracte de les mascaretes amb la Comunitat de Madrid», diu el decret. 

Notícies relacionades

Luzón es va veure obligat a puntualitzar que l’arxivament, en tot cas, no efectua cap» «pronunciament sobre els possibles delictes de malversació, frau als interessos financers de la Unió Europea i suborn, en escrupolós respecte del marc de competència de la Fiscalia Europea, segons va quedar establert al decret de la fiscal general de l’Estat del 28 de març del 2022.

I això és perquè no va veure tràfic d’influències ni falsedat en l’actuació de la presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, ni del seu germà respecte del contracte. Respecte de la mandatària madrilenya, va concloure que mai va intervenir en el procediment, «tenint en compte que el Consell de Govern no és un òrgan de contractació».