Reforma llei concursal

El PSOE rectifica i retira l’esmena que ascendia Delgado i canviava les seves relacions amb el Govern

La iniciativa, introduïda en la llei concursal, va ser durament contestada per suposar una reforma «per la porta de darrere» de la norma que regula l’actuació de la Fiscalia General

El PSOE rectifica i retira l’esmena que ascendia Delgado i canviava les seves relacions amb el Govern

Epi_rc_es

3
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

La falta de suports parlamentaris ha obligat el PSOE a retirar l’esmena que va introduir el mes d’abril en una llei en tràmit de reforma, la concursal, i que pretenia canviar les relacions entre la fiscalia i el Govern central, situant en la fiscal general la iniciativa per informar l’Executiu de torn dels temes que consideri de «rellevància». 

L’esmena assegurava a més un lloc a Dolores Delgado en la màxima categoria de la carrera fiscal quan sigui cessada del seu càrrec, cosa que va aixecar fortes crítiques de l’oposició i fins i tot del soci minoritari del Govern central, Unides Podem, i de diversos aliats parlamentaris.

Els dos canvis es van proposar en l’esmena número 603 a la reforma de la llei concursal, que lluny de tractar sobre les funcions del Ministeri Públic està dirigida a traslladar la directiva de la Unió Europea sobre reestructuracions de deute i prevenció d’insolvències. L’intent del grup parlamentari socialista va ser també contestat per l’Associació de Fiscals (AF), majoritària en la carrera, que va denunciar l’intent davant el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders.

Aquest dimarts, aprofitant que es reunia la ponència encarregada de reformar la llei concursal, el PSOE ha comunicat que retirava la seva controvertida esmena, una vegada constatat que no tenia suports per tirar endavant. 

Així ho ha reconegut en roda de premsa el portaveu del Grup Socialista, Héctor Gómez. «Després de parlar amb els grups i vistes les seves posicions, hem optat per retirar-la. No tocava», ha resumit, informa Europa Press, i ha insistit en tot cas que l’esmena no es va presentar ad hoc per beneficiar Delgado, sinó per donar reconeixement al lloc de fiscal general.

Reaccions dels crítics

Per la seva banda, el diputat del PP Luis Santamaría ha assenyalat que considera que aquestes explicacions no són suficients i que mostren la debilitat del Govern». «Tenen pànic a no aconseguir prou majories per aprovar les lleis», i a més «hi ha un consens generalitzat en tots els grups que Dolores Delgado mai va haver de ser fiscal general de l’Estat», afegeix.

Per part de les associacions, la Professional i Independent de Fiscals, (APIF) mostra el seu acord amb la rectificació per part del partit que sustenta el Govern central. «Era una esmena equivocada en el fons i en la forma –assenyala a aquest diari el seu president, Salvador Viada–. La línia a seguir ha de ser consolidar el Ministeri Fiscal en el Poder Judicial, no en l’Executiu».

Màxima categoria al Suprem

L’esmena permetia assegurar l’actual fiscal general, Dolores Delgado –i als qui la succeeixin en aquest lloc– una plaça en la màxima categoria de la carrera, la de fiscal de sala del Tribunal Suprem, en el moment de cessats. Actualment, són 30 els fiscals amb aquesta categoria i Delgado no és entre ells, ja que va accedir a ser ministra de Justícia, i posteriorment fiscal general, des de la Fiscalia de l’Audiència Nacional.

En el moment de presentació d’aquesta esmena, la ministra de Justícia, Pilar Llop, va negar que pretengués fer «un vestit a mida» per a Delgado i va afirmar que l’esmena és una de les recomanacions suggerides pel Grup d’Estats contra la Corrupció del Consell d’Europa (GRECO).

Notícies relacionades

Deixant de banda les categories dels exfiscals generals, l’esmena incloïa un altre punt de més calat, referit a les relacions entre el màxim responsable del Ministeri Públic i el Govern de torn. Així, es pretenia dotar el fiscal general de la iniciativa d’informar el Govern sobre els assumptes que consideri d’importància per al mateix Executiu.

Aquest canvi s’hauria realitzat, via esmena, al modificar article 9.2 de l’Estatut Fiscal perquè qui ocupi el càrrec de fiscal general informés per escrit –que sigui d’aquesta forma és també novetat– el Govern «per la seva pròpia iniciativa», no només quan aquest ho sol·liciti, que és com està redactada ara la disposició.