Per evitar Vox en el Govern

Feijóo ja demana l’abstenció al PSOE si Moreno no arriba a «la majoria absolutíssima»

El líder del PP parla ja de «majoria absolutíssima» per demanar al PSOE una abstenció «si a Juanma li falten uns escons»

Fa unes hores Abascal agreujava el seu discurs: «Tot i que ens quedem en 15 escons, exigirem governar»

Feijóo ja demana l’abstenció al PSOE si Moreno no arriba a «la majoria absolutíssima»
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Només dos dies abans que acabi la campanya electoral andalusa i amb Juanma Moreno com a clar vencedor de la nit de diumenge, la gran incògnita és si el candidat del PP podrà governar en solitari o si haurà de ficar Vox en el nou Executiu després que els seus principals dirigents hagin deixat clar que ho exigiran encara que «el PP necessiti un sol vot». Alberto Núñez Feijóo, de visita a la província d’Almeria, va enviar dimecres un missatge clar al PSOE, al qual es dirigeix per demanar la seva abstenció.

«Si a Juanma li falten uns escons per tenir la majoria absoluta, el PSOE ens haurà de donar una solució», va avançar el líder nacional popular, aportant un nou concepte a la campanya, el de «majoria absolutíssima». «La pregunta ja no és qui guanyarà les eleccions, sinó si Juanma guanyarà o no amb majoria absolutíssima i amb qui pactarà. Doncs si al PSOE li molesta tantíssim Vox, que ho acrediti. Té la possibilitat de recolzar una investidura i ja no hi ha comentaris al respecte», va concloure Feijóo. 

El matís és important perquè dona resposta a l’envit final de Vox en aquesta campanya. Fins ara, el PP defensava una fórmula a la madrilenya (sumar més que l’esquerra, com va fer Isabel Díaz Ayuso, i així forçar l’abstenció del partit ultra). Però, en les últimes hores, Santiago Abascal ha endurit el seu discurs situant-se fins i tot en un escenari pitjor del que dibuixen les enquestes i ha arribat a suggerir que, tot i que es quedin en «15 escons», demanaran entrar en el Govern.

Feijóo recull el guant i aborda aquest escenari: que si només falten «uns escons» per arribar als 55 de la majoria absoluta, el PSOE hauria de posar l’espatlla. Per això va criticar també les declaracions d’Adriana Lastra: «Això que hagi dit que si el PP guanya les eleccions haurem de sortir als carrers com el 2018 denota un tic del PSOE que fa por. Crec que el fet de ficar por a la gent necessita un desmentiment de forma categòrica».

Carta a Pedro Sánchez

A més, Feijóo va reiterar que, a partir de dilluns, quan hagin passat les eleccions andaluses, reprendrà les converses per renovar el Consell General del Poder Judicial. El PP presentarà una proposta al Govern amb l’objectiu d’avançar en un nou sistema d’elecció dels jutges en el qual els magistrats tinguin més pes. En tot cas, a diferència de la direcció anterior, no és una condició per renovar el consell caducat des de fa tres anys i mig.

D’altra banda, el líder del PP ja ha enviat una carta a Pedro Sánchez amb un nou pacte d’Estat en matèria de seguretat que Esteban González Pons va anunciar dilluns, després de la reunió del comitè de direcció. «No ens podem mantenir impassibles davant l’esperpent de la política internacional. Volem que, aprofitant la cimera de l’OTAN, es garanteixi la protecció de tot el territori nacional, especialment els territoris no peninsulars», va remarcar Feijóo mirant a Ceuta, Melilla i les Canàries. 

Notícies relacionades

La idea del PP és que l’Aliança Atlàntica accepti una declaració política en aquest sentit, que es firmaria alhora que el document estratègic que ha de sortir d’aquesta reunió. Tot i que els populars no posen terminis a sobre de la taula, considera que seria «desitjable» tenir el document acordat abans de l’arrencada de l’OTAN a finals d’aquest mes.

Pons ja va afirmar dilluns que es tractava d’un «document obert» que espera rebre aportacions de tots els partits i que no se sotmetrà a votació en el Congrés necessàriament, a menys que el Govern decideixi assumir alguna de les qüestions i la porti a la Cambra. «La idea és que totes les forces parlin, opinin, corregeixin i substitueixin. Entaulem un diàleg, no prejutgem res», va concloure.