Organització Internacional del Treball (OIT)

Cinc claus del conveni 189: més drets per a les treballadores de la llar

El Congrés ha aprovat les condicions que farà que el col·lectiu millori la seva situació laboral

Cinc claus del conveni 189: més drets per a les treballadores de la llar

EPC

3
Es llegeix en minuts
Judit Bertran
Judit Bertran

Periodista

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El ple del Congrés dels Diputats ha recolzat la ratificació del conveni 189 de l’Organització Internacional del Treball (OIT) que amplia els drets de les treballadores de la llar, com la protecció per atur. Ha tirat endavant amb 341 vots a favor, cap rebuig i una abstenció.

La ratificació té l’objectiu de garantir que els drets de les treballadores de llar tinguin condicions equitatives i no menys favorables que les condicions de qualsevol altre treballador.

Així doncs, els canvis que s’obtindran amb l’aprovació del conveni de l’OIT seran els següents.

Un treball decent

Una de les claus principals de la ratificació del conveni és que les treballadores disfrutin d’unes condicions de treball equitatives i decents, sense cap discriminació –tampoc de gènere–, assegurant el compliment dels drets humans.

Actualment –abans de l’aplicació del nou conveni–, les treballadores domèstiques no tenen dret a l’atur, ja que estan emmarcades en un règim específic de la Seguretat Social, fet que el Tribunal de Justicia de la Unió Europea (TJUE) ja va titllar de discriminatori i contrari al dret europeu perquè no oferia les mateixes condicions que una altra feina.

Així doncs, també avalen una llibertat d’associació i sindical, dret de negociació col·lectiva. També, l’eliminació del treball forçós o obligatori, juntament amb l’abolició de l’ocupació infantil.

Contracte escrit

La transparència és un dret que guanyaran també, i per tant les treballadores hauran d’estar informades de les condicions d’ocupació de forma adequada, veraç i comprensible amb un contracte escrit en conformitat amb la legislació nacional o amb convenis col·lectius.

Aquests hauran d’incloure informació sobre els dies de vacances pagades i els descansos que tindran, amb quines condicions treballaran i on, la data d’inici i durada del contracte, el tipus de feina que faran, la remuneració i la periodicitat dels pagaments.

Repatriació

També regula les condicions de repatriació dels treballadors domèstics migrants al final del contracte i s’assegura la llibertat dels treballadors per arribar a acords amb l’ocupador sobre la seva residència a la llar de treball, els períodes de descans i la conservació dels seus documents de viatge i identitat.

Així doncs, tot membre haurà d’especificar, mitjançant la legislació o altres mesures, les condicions segons les quals els treballadors domèstics migrants tenen dret a la repatriació després de l’expiració o acabament del contracte de treball en virtut del que van ser contractats.

Acord amb l’ocupador i protecció

Els treballadors podran arribar a un acord lliurement sobre si viuran o no a la llar on treballaran i que, en cap cas, hi hagi una obligació de quedar-s’hi o d’acompanyar-los durant períodes de descans i vacances. També tindran el dret a conservar els seus documents de viatge i identitat.

El col·lectiu també exigeix l’eliminació de la figura de desistiment, quan no es necessita causa justificada per acomiadar una treballadora de la llar, i en tot cas portar a terme un acomiadament amb indemnització i amb una causa, com els treballs en general.

Protecció i compliment

El conveni també garanteix una protecció contra les pràctiques abusives als treballadors domèstics contractats o d’agències privades. I, en cas d’haver-hi un conflicte de més magnitud, el treballador haurà de tenir accés efectiu als tribunals o altres mecanismes de resolució de conflictes en condicions no menys favorables que podria tenir un treballador en general.

Qualsevol membre podrà posar una queixa formal amb un mitjà eficaç i accessible per assegurar el compliment de la legislació nacional aprovada. El conveni també insta a fer més inspeccions de treball per garantir que s’estan complint els drets i les condicions establertes.

Felicitat entre els diputats

Després del suport parlamentari, els diferents partits polítics s’han felicitat per aquesta ratificació i han demanat un desenvolupament reglamentari necessari per garantir-ne el compliment. «És una qüestió de justícia i dignitat», ha remarcat la diputada del PSOE María Dolores Narváez.

Davant el Congrés dels Diputats, col·lectius de treballadores de la llar i cures i del moviment feminista han celebrat «una victòria històrica».

Notícies relacionades

La vicepresidenta segona i ministra de Treball, Yolanda Díaz, ja ha avançat que després de la ratificació es legislarà per equiparar els seus drets laborals donant accés a les prestacions d’atur.

Segons les dades del maig del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, el total de persones afiliades en aquest règim a Espanya és de 378.178, la gran majoria dones.