Campanya electoral

El PSOE busca a Andalusia els vots de centre de Cs i Moreno insisteix a fer ‘un Ayuso’

Espadas confia que l’ala més dura del PP, amb la presidenta de Madrid al capdavant, trenqui el guió moderat del president de la Junta, que menysprea parlar de pactes postelectorals

El PSOE busca a Andalusia els vots de centre de Cs i Moreno insisteix a fer ‘un Ayuso’
5
Es llegeix en minuts
Isabel Morillo

Després del primer debat electoral a Andalusia, que va reunir 1,2 milions d’espectadors amb un 9,3% de quota de pantalla, la campanya entra en una nova fase amb els candidats de nou a punt per recórrer la comunitat en tota la seva extensió. Tret de la candidata de Vox, Macarena Olona, que no tindrà agenda pública fins divendres.

El socialista Juan Espadas es va desplaçar a Linares, a Jaén, un lloc castigat per la indolència política, on la taxa d’atur arriba al rècord del 30,9%, incapaç de ressorgir de les seves cendres després de la retirada de Santana Motor i una pluja de milions públics que no han servit per ressuscitar la indústria a la localitat. Allà governa Cs en una coalició amenaçada per una moció de censura aturada als tribunals de justícia. Durant 19 anys, l’ajuntament va estar en mans del PSOE i el seu exalcalde, Juan Fernández, va acabar expulsat del partit el 2018 i va ser condemnat mesos enrere per un delicte de malversació de cabals públics.

A l’epicentre del descontentament amb la política a Andalusia va viatjar Espadas per assegurar que totes les promeses que havia fet el president de la Junta, Juan Manuel Moreno, en aquesta localitat s’havien incomplert. El socialista es va plantar a la ciutat que el 2017 va congregar més de 35.000 persones al carrer per dir prou i que va rebre Moreno en la seva primera visita com a president entre esbroncades.

L’anterior responsable de la Junta, Susana Díaz, sempre va evitar trepitjar la ciutat. Jaén era un bastió del PSOE andalús, el més important després de Sevilla, però la debilitat del partit fa témer una fugida de vots i concentra bastant l’agenda del candidat a la província. Allà va arrencar Espadas la campanya electoral. L’aparició de Jaén Merece Más, una plataforma vinculada a l’Espanya Buidada, obre moltes incògnites per a les pròximes andaluses. L’enquesta del CIS va li donar un diputat el pròxim 19-J.

Espadas es va mostrar convençut que després del debat electoral el vot d’esquerres està despertant i es va llançar contra l’elector de centre moderat de Cs, que, segons totes les enquestes, absorbirà gairebé al complet el PP. El candidat socialista va defensar que perfils durs com el d’Isabel Díaz Ayuso són aliats en la seva campanya per desmuntar la moderació de Moreno a Andalusia. «Ayuso de vegades és la millor representant de Vox en el PP», va assegurar.

El PP veu «desinflat» Vox

Moreno es va traslladar aquest cinquè dia de la campanya a Còrdova i allà va insistir que totes les especulacions sobre possibles aliances postelectorals per formar govern són «focs d’artifici», i va eludir una vegada més respondre a l’exigència de Vox d’entrar a la Junta i a l’avís de l’esquerra que els convertirà en socis de coalició. En el PP afirmen que la campanya de la candidata Macarena Olona està fracassant i les seves enquestes demostren uns resultats a la baixa, amb 17 diputats, i en retrocés, cosa que fa que respirin amb cert alleujament.

La tesi de Moreno és sempre la mateixa: ell aspira a fer ‘un Ayuso’, és a dir, a treure una majoria suficient que sumi més que totes les esquerres i que obligui Vox a donar-li la seva investidura sense entrar a l’Executiu autonòmic. El president de la Junta va visitar el conjunt arqueològic de Medina Azahara i va posar el focus en la cultura, i a la tarda va trucar a la porta de veïns de la capital cordovesa que havien vist complerta la promesa d’instal·lar ascensors al seu edifici.

El líder de Cs, Juan Marín, es va mostrar convençut després del debat que la seva formació és «més a prop» de reeditar el pacte amb el PP a la Junta i va afirmar que l’altra alternativa és la «de l’embolic i la bronca». La candidata de Vox a Andalusia, Macarena Olona, no tornarà a tenir mítings ni agenda pública fins al pròxim divendres, quan torna a la comunitat el líder de Vox, Santiago Abascal. El seu equip de campanya confirma que l’agenda discorre segons el previst i resten importància a aquesta aturada de quatre dies en els actes públics de la diputada granadina.

La candidata de Vox es limitarà el gruix d’aquesta segona setmana de campanya a l’«agenda privada» amb trobades i reunions que no tindran dimensió pública. Sí que farà diverses entrevistes, com la resta d’aspirants en les andaluses. En concret, té prevista una entrevista amb Carlos Herrera a Cope i amb Jesús Vigorra a Canal Sur.

La campanya d’Olona està sent desconcertant, fins i tot per a molts dels qui militen a Vox a Andalusia. El seu equip, dirigit pel periodista Álvaro Zancajo, insisteix que no hi ha cap canvi ni s’alteren els plans després del debat d’aquest dilluns a Canal Sur, en què la dirigent de Vox es va inscriure en un discurs dur i agressiu contra els seus contrincants, en especial contra el president de la Junta, que no va sortir de la seva estratègia d’ignorar-la en tot moment. Hi haurà un altre debat el pròxim dilluns, a Canal Sur i de nou a sis bandes.

Notícies relacionades

La candidata de Per Andalusia, Inmaculada Nieto, es va bolcar en la defensa de l’educació pública després de reunir-se amb el sindicat d’ensenyament Ustea i va denunciar el «cinisme» de Moreno per tancar aules i assegurar que ha pujat la inversió. La seva campanya va patir un torpede més des de Madrid, després que la ministra d’Igualtat, Irene Montero, cessés la seva cap de gabinet i dirigent d’IU, Amanda Meyer, per les tensions en la negociació de la coalició electoral. El líder de Més País, Íñigo Errejón, va confirmar la seva presència en la campanya amb diversos actes per acompanyar la candidatura, però sense coincidir amb càrrecs de Podem.

Teresa Rodríguez, d’Endavant Andalusia, va presentar a Puerto Real (Cadis) un pla industrial a les portes d’Airbus. «És una traïció a aquesta comarca que el Ministeri d’Indústria i els sindicats, amb seu a Madrid, hagin certificat el tancament de la planta; continua sent reversible i, mentre els treballadors estiguin disposats a lluitar per la seva supervivència i per la supervivència dels llocs de treball, serem al costat seu», va avisar. Els treballadors del metall van protagonitzar, el novembre passat, dures protestes contra el desmantellament de la indústria a la badia gaditana i l’empitjorament de les condicions en el sector auxiliar.