Tribunals

La justícia aixeca la suspensió sobre la resposta donada per Ayuso a la llei educativa de Sánchez

La norma afecta ESO i Batxillerat i regula els objectius dels docents madrilenys per avaluar els seus alumnes

La justícia aixeca la suspensió sobre la resposta donada per Ayuso a la llei educativa de Sánchez
1
Es llegeix en minuts
Cristina Gallardo

El Tribunal Superior de Justícia de Madrid (TSJMha rectificat la seva decisió del 24 de maig passat i ha aixecat la suspensió que pesava sobre el decret en matèria educativa dictat pel Govern d’Isabel Díaz Ayuso  en el qual s’establien els criteris per avaluar els alumnes d’ESO i Batxillerat en aquesta Comunitat.

La paralització d’aquesta norma va produir, per «invasió de competències estatals», a instàncies de CCOO, que ara és condemnada a costes per «absència de bona fe», segons raona la interlocutòria.

El decret, que s’oposa a les disposicions de la llei educativa estatal, la denominada LOMLOE, està dirigit contra el que l’Administració madrilenya considera normativa laxa d’avaluació dels alumnes per part de l’Executiu de Pedro Sánchez. Es busca, segons el Govern de Díaz Ayuso, mantenir la denominada «cultura de l’esforç» en l’educació.

 La mesura de suspensió va ser decretada dimarts passat i des d’aleshores no s’aplicava als centres educatius de la regió. Els serveis jurídics de la Comunitat de Madrid van presentar al·legacions per revocar aquesta decisió, amb la qual dues de les cinc magistrades que van firmar la interlocutòria van mostrar la seva disconformitat.

Retrets al sindicat

En la resolució coneguda aquest dimarts es retreu a CCOO que ometés esmentar el fet que les mateixes disposicions i incisos que recorria, i la suspensió de les quals instava, ja estaven sent aplicades als centres madrilenys des del novembre de l’any passat. L’omissió absoluta d’aquesta circumstància es qualifica per la Sala com a «mala fe processal», ja que coneixent que les disposicions no eren noves per als docents, es va impedir una dada que hagués servit al tribunal per ponderar degudament «les circumstàncies de la urgència» de suspendre la mesura.

La comunitat de Madrid ha mostrat la seva «satisfacció» per la decisió judicial, ja que des del primer moment consideraven que el Decret aprovat pel Consell de Govern regional no vulnerava la normativa nacional. 

Aplicació del decret

Notícies relacionades

D’aquesta manera, torna a ser vigent una norma que permet que les decisions de promoció i avaluació en aquesta etapa que hagin d’adoptar els equips docents hauran de realitzar-se per majoria qualificada de dos terços els seus membres i prèvia deliberació. 

Quant a Batxillerat, els alumnes passaran de primer curs quan superin totes les matèries o tinguin dos insuficients com a màxim, tal com es produïa fins ara. Després de l’aprovació de la LOMLOE, s’obria la possibilitat que un estudiant pogués aprovar segon curs i obtenir el títol de Batxillerat amb una assignatura suspesa.