«No entrar-hi és un pas enrere»

Vox s’agafa a Olona a la recerca del segon govern amb el PP

El partit d’Abascal veu «un pas enrere» no entrar en el Govern andalús després d’irrompre al de Castella i Lleó i portarà l’envit fins al final

L’aposta d’Olona és la més forta que Vox ha fet mai en unes autonòmiques i s’exposen a un fracàs més gran si no aconsegueixen el seu objectiu

Vox s’agafa a Olona a la recerca del segon govern amb el PP
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Vox ha posat tota la carn a la graella pensant en Andalusia. Per primera vegada, amb l’excepció de les generals, el partit ha apostat per un dels seus principals actius per encapçalar una candidatura, tot i que això impliqués descapitalitzar el grup parlamentari en el Congrés, on s’aglutinen els grans dirigents del partit de Santiago Abascal. Macarena Olona, advocada de l’Estat, portaveu adjunta i guru jurídica de la seva formació, va deixar l’escó a la Cambra Baixa per oficialitzar el seu compromís electoral, malgrat els dubtes sobre el seu empadronament.

Malgrat que totes les enquestes (l’última, el CIS d’aquest dijous) situen al popular Juanma Moreno Bonilla a prop de la majoria absoluta o amb la possibilitat de sumar més que tota l’esquerra junta (com va aconseguir Isabel Díaz Ayuso a Madrid), el partit ultra manté la seva exigència d’entrar en el pròxim Govern andalús si el PP necessita el seu suport (tot i que sigui via abstenció)

La pregunta que es fan tots els dirigents polítics és si Olona ha abandonat el Congrés per quedar-se com a diputada rasa de l’oposició al Parlament andalús. I a les files populars la resposta és que esperen que així sigui. Els d’Abascal no donen símptomes que aquesta sigui la seva intenció ni de bon tros. Fonts de la cúpula de Vox insisteixen que portaran el seu envit fins al final i reconeixen que, després d’entrar en el Govern de Castella i Lleó, seria «un pas enrere» no formar part del nou executiu andalús. No temen l’amenaça de la repetició electoral de la qual va avisar Moreno (després l’ha anat matisant) i en la qual el recolzen els principals barons populars.

La imatge de fracàs, coincideixen també en el PP, contribuiria al canvi de cicle que tant persegueix Alberto Núñez Feijóo. Abascal considera que el futur polític del seu partit també li va en aquesta cita electoral, que ha esdevingut clau per a tots els partits. Cal veure el resultat que n’obtingui Vox. El CIS preelectoral li garanteix el 15% dels vots (cinc punts més que el 2018) i una forquilla d’entre 17 i 21 escons. Alguns dirigents de màxim nivell asseguren que no estaran per sota de la xifra més alta i desafien que milloraran els pronòstics de tots els sondejos.

De fet, a Vox asseguren que les enquestes «estan quedant curtes» i aposten que hi haurà «sorpresa». L’aposta d’Olona no pot sortir-li malament a Abascal. A ella li fia la continuïtat d’un segon govern autonòmic que pressioni el PP. 

Notícies relacionades

Com va publicar aquest diari, els populars veuen possible «una punxada» dels ultra i continuen defensant que, malgrat les seves altes expectatives, la possibilitat que Moreno governi en solitari és «molt alta». Les perspectives són tan positives que el president autonòmic exigeix als seus «prudència» i «tirar a la baixa davant el dubte», davant el temor que els electors «es confiïn». Continuen pensant que la mobilització és clau per obtenir una victòria clara.

Vox, no obstant, assegura que «una vegada més, els mitjans i les enquestes no tenen en compte la força del seu partit» i consideren possible quedar «per davant» del PP en diverses províncies. Apunten especialment les de la costa i es veuen molt sòlids a Almeria, Cadis, Màlaga i Granada. Abascal, com és habitual, estarà completament centrat en la campanya, especialment en els actes amb Olona. La resta de dirigents també es mobilitzaran per totes les províncies.