Baròmetre de l’UCAM

Sense Vox no hi haurà Govern a Múrcia el 2023

El PP es queda a quatre escons de la majoria absoluta i necessitarà el suport d’Antelo per mantenir-se a San Esteban, ja que Cs aguanta amb tan sols un diputat

Sense Vox no hi haurà Govern a Múrcia el 2023
3
Es llegeix en minuts

El PP dependrà del suport de Vox el 2023 per continuar governant. No hi ha enquesta a la Regió que surti d’aquesta hipòtesi; tampoc l’última de l’Observatori Espanyol d’Estudis Demoscòpics (Obede) de l’UCAM, que atorga als populars fins a 19 escons (un menys que a la mateixa enquesta de fa un any i tres més que els que té ara mateix a l’Assemblea Regional) i més del 32% dels vots i 8 a Vox (els mateixos que la Catòlica li va donar el maig del 2021 i el doble dels que va treure el 2019) amb més del 16%. Junts arribarien als 27 escons, estant la majoria absoluta en 23.

Ciutadans continua viu en aquest estudi, tot i que està sota mínims amb un únic representant i un 3,3% dels vots (el llindar per entrar a la cambra està en el 3%), per la qual cosa és irrellevant per formar Govern tant per la seva dreta com per la seva esquerra.

Mals resultats per a l’esquerra si se celebressin avui eleccions. Segons l’UCAM, el PSOE i Podem arribarien als 17 escons, els mateixos que van treure sols els socialistes el 26-M. En aquesta ocasió, els de José Vélez haurien d’acontentar-se amb 14 diputats (28,6%), tres menys que ara, mentre que els morats sumarien un parlamentari, fins als tres (6,3%), i aconseguirien tenir grup propi a l’Assemblea.

Els investigadors de l’Obede remarquen que «Vox és la formació que més creixement registra, un 6’7%». L’altra cara de la moneda és Cs, que «no mostra indicis de recomposició».

Per partits, els votants del Partit Popular es concentren principalment en els majors de 45 anys, cas similar als recolzaments del PSOE. Per la seva part Vox té el seu nínxol més gran de vots en les persones joves i de mitjana edat, entre els 31 i 45 anys, característica que comparteix l’electorat de Ciutadans. Podem i Més País (tot i que aquest últim no arriba a representació) tenen entre els electors més joves (18 a 30 anys) el seu calador de vots més gran.

Aquesta enquesta de la Universitat Catòlica, el treball de camp del qual es va desenvolupar del 4 al 21 d’abril, presenta un escenari semblant als seus dos anteriors, la de fa un any i la de fa any i mig. Totes dues ja dibuixaven un Parlament autonòmic on només la unió del PP i Vox aconseguiria sumar prou diputats com per arribar a la majoria absoluta.

Transvasaments i abstenció

El baròmetre de maig de l’Obede prediu una abstenció que vorejaria el 41% dels electors, més de tres punts respecte a la participació del 2019. «Es manifesta de manera especialment acusada entre els joves de 18 a 30 anys, ja que el 48,6% respon no tenir intenció de votar, en tant que és superior al 40% en els grups de 31 a 44 anys i de 45 a 64 anys», expliquen.

Notícies relacionades

Sobre el transvasament de votants respecte al 2019, aquesta enquesta destaca el gran flux de votants que emigren de Ciutadans a altres partits. Més d’un 40% dels qui van votar Cs fa tres anys ara confiarien en el PP; més d’un 20% optarien ara per Vox i més d’un 10% es quedarien a casa.

Gairebé un 10% dels votants del PSOE, per la seva banda, també s’abstindrien si hi hagués nous comicis i prop del 9% votarien els populars. D’altra banda, gairebé un 10% d’aquests últims canviarien el candidat López Miras per Antelo i gairebé el 20% dels qui van votar Podem el 2019 ara prefereixen el PSOE.

Temes:

Múrcia Vox