Plataforma Sumar

Podem admet que no ha parlat amb Yolanda Díaz però assegura que serà la «força principal» del seu projecte

El partit morat s’ha reivindicat com a «indispensable» mitja dotzena de vegades durant l’habitual roda de premsa dels dilluns

Podem admet que no ha parlat amb Yolanda Díaz però assegura que serà la «força principal» del seu projecte
2
Es llegeix en minuts
Ana Cabanillas

Podem certifica la fredor existent entre el partit i Yolanda Díaz, després del llançament de la plataforma Sumar. El portaveu de la formació, Pablo Fernández, ha admès que «no hem parlat» amb la vicepresidenta segona del Govern després de conèixer-se la nova marca, malgrat que Podem no havia sigut informat de l’important pas fet per la dirigent.

En l’habitual roda de premsa dels dilluns, Podem s’ha reivindicat com a «indispensable i imprescindible de l’esquerra», termes que ha fet servir en més de mitja dotzena d’ocasions, arribant a afirmar que el partit serà «la força principal de l’espai progressista d’aquest país», de cara al futur projecte de Yolanda Díaz. La dirigent començarà després de les eleccions d’Andalusia el seu anomenat ‘procés d’escolta’, pel qual començarà a construir la seva candidatura. «És indubtable que Podem és la força indispensable de l’esquerra i estic segur que en aquesta candidatura diversa, plural, és evident que la importància i la presència de Podem serà determinant», ha afegit el portaveu de la formació.

En aquest sentit, des del partit morat no només es reivindica com a principal actor de l’espai, sinó que fa gala de la «potència i força organitzativa», al·legant que posen la seva maquinària a disposició del futur projecte de la vicepresidenta. «Des de Podem correspon sumar, col·laborar, i aportar tota la potència de la nostra organització política perquè Yolanda Díaz pugui ser la pròxima presidenta d’aquest país», argumenten.

No obstant aquesta oferta contrasta amb els últims passos de la dirigent gallega, que ha creat la seva pròpia plataforma precisament per emancipar-se de Podem i no haver de dependre d’altres organitzacions per articular la seva candidatura. Yolanda Díaz ha mirat de desmarcar-se i desembarassar-se dels partits des de la seva arribada a la Vicepresidència segona del Govern, una circumstància que preocupa a les files morades, on veuen amenaçada la seva posició preponderant, amb forts temors de quedar diluïts en el nou espai.

A Podem ja no només intenten fer-se valer de cara al futur, sinó que han obert un pols dins de l’ala morada del Govern, on ja hi ha dos departaments estancs, un de liderat per Ione Belarra i Irene Montero, i un altre per Díaz; una divisió tan evident al si de l’Executiu que ha obligat el PSOE a haver de negociar a dues bandes, segons ha informat aquest mitjà.

Notícies relacionades

Aquestes tensions es tradueixen també en la importància que Podem dona als seus èxits legislatius. Si divendres la ministra d’Igualtat ja va assegurar que les mesures impulsades des del seu ministeri eren les més importants del Govern de coalició, ara ha sigut el portaveu del partit qui ha insistit en la idea de Podem com a motor de la coalició, desdenyant així algunes de les lleis més importants aprovades per Yolanda Díaz, com la reforma laboral, la ‘llei rider’ o les pujades de l'SMI.

En aquest sentit, Pablo Fernández ha asseverat que «tots els avenços que s’estan produint a Espanya estan sent gràcies al treball incansable que des de Podem s’està fent en el Govern d’Espanya», ha defensat, atorgant al partit morat el paper principal de l’espai en el Govern. En aquest punt, ha insistit que Podem és «la força política que està provocant les transformacions democràtiques d’aquest país, que està ampliant els drets», i ha continuat defensant que aquest extrem «s’ha demostrat amb les lleis feministes que gràcies a Podem s’han implementat», en un nou intent per situar els èxits d’Irene Montero per sobre dels aconseguits per Yolanda Díaz.