Ningú de l’etapa de Casado

Feijóo renova l’equip econòmic amb consellers de comunitats i perfils tècnics

El líder popular esmena l’anterior equip de Casado amb perfils nous, tot gestors i amb experiència en governs autonòmics o ministeris

Feijóo renova l’equip econòmic amb consellers de comunitats i perfils tècnics
3
Es llegeix en minuts
Paloma Esteban

Després de confirmar la continuïtat dels tres portaveus parlamentaris del PP (Cuca Gamarra al Congrés, Javier Maroto al Senat i Dolors Montserrat al Parlament Europeu) Gènova continua donant detalls sobre la nova estructura interna, que continuava pendent de conèixer-se després del congrés nacional de Sevilla. Una de les grans incògnites era l’equip econòmic que acompanyarà Alberto Núñez Feijóo en aquesta etapa, sobretot tenint en compte que el nou líder popular té clar que farà de l’economia la seva principal bandera d’oposició.

La primera gran iniciativa del nou líder de l’oposició va ser precisament un pla de xoc econòmic que va enviar a la Moncloa sense el logo del PP perquè el Govern utilitzés les seves propostes contra la crisi inflacionista.

Amb el vicesecretari econòmic, el conseller d’Hisenda d’Andalusia, Juan Bravo, estaran altres consellers de comunitats autònomes. Feijóo ha apostat per perfils molt tècnics, experts en la gestió i amb experiència en governs autonòmics. Hi estaran els consellers d’Hisenda de Galícia i Múrcia, Miguel Corgos i Luis Marín, respectivament, la consellera de Medi Ambient de la Comunitat de Madrid, Paloma Martín (de la màxima confiança d’Isabel Díaz Ayuso); l’exdirector general del Ministeri d’Ocupació, Javier Thibault; l’exconseller d’Hisenda de les Balears, José Vicente Marí; i el senador Jorge Martínez Antolín.

A més, al Congrés dels Diputats serà el gallec Jaime de Olano qui coordini tota la qüestió econòmica. En el cas de Thibault, suposa recuperar el que era mà dreta de Fátima Báñez quan va aprovar la reforma laboral en el Govern de Mariano Rajoy. «Aquestes persones no han vingut a aprendre, ni a negar els problemes ni a culpar el Govern. Venen a aportar solucions i alternatives», va assegurar Feijóo davant el comitè executiu nacional. 3

La resta de l’organigrama

Hi haurà més consellers de comunitats en la nova estructura com la madrilenya Concha Dancausa, que portarà l’àrea de Serveis Socials. Ana Pastor seguirà en el comitè executiu com a secretària de Sanitat; el diputat valencià Óscar Clavell, exalcalde de la Vall d’Uxó, al capdavant d’Educació; i la senadora Patricia Rodríguez prendrà les regnes de Família, Igualtat i Repte Demogràfic. Tots ells sota la supervisió de la nova vicesecretària Carmen Navarro.

Amb Pedro Rollán, que porta la vicesecretaria de Coordinació Autonòmica i Local, estaran Antonio Román, la senadora Ana Isabel Alós i Engracia Hidalgo, amb àmplia trajectòria a la Comunitat de Madrid i avui a Cibeles amb Almeida.

Quant a la vicesecretaria d’Organització Territorial que dirigeix Miguel Tellado, home fort de Feijóo, estaran Ángel González, José Antonio Bermúdez de Castro (diputat en el Congrés de Castella i Lleó que torna a guanyar pes), Carmen Fúnez, Sofia Acedo i Antonio Rodríguez Miranda.

Esteban González Pons, en qui Feijóo ha delegat bona parteix dels poders interns al coordinar tot el que té a veure amb Política Institucional (el líder va vaticinar davant el comitè executiu que tindrà «una tasca titànica» tenint en compte que l’actual Govern és el «més irrespectuós amb les institucions que s’ha vist», tindrà el suport com a secretaris de la diputada gallega Ana Vázquez, l’eurodiputat Gabriel Mato (que ja va avançar aquest diari) i Jaime dels Santos, conseller de Cultura amb Cristina Cifuentes.

Més canvis en el Senat que en el Congrés

Notícies relacionades

A la Cambra alta, on Feijóo desembarcarà en pocs dies, Maroto va quedar confirmat com a portaveu, i la secretària general passa a ser Amelia Salanueva (en substitució de Salomé Pradas). Entre els portaveus adjunts repeteixen José Manuel Barreiro i Antonio Román, i entren Javier Arenas, Ana Alós, José Antonio Monago, Patricia Rodríguez i Asier Antona. A més de Salomé, també surt Carlos Floriano i no hi ha nomenament per a Fernando Martínez-Maillo, a les travesses des del primer moment.

La principal novetat en el grup parlamentari del Congrés mira a la secretaria general, a la qual accedeix Carlos Rojas, amb àmplia trajectòria i un perfil de gestió similar al de Feijóo. Gamarra, que es mantindrà com a portaveu, confrontarà amb Pedro Sánchez davant l’absència del líder, i serà Rojas el que porti el dia a dia del partit. Guillermo Mariscal es queda com a secretari general adjunt, per la qual cosa la pèrdua de pes és relativa. Jaime de Olano serà el responsable econòmic i la coordinadora de Polítiques Socials, Marta González. Bermúdez de Castro, que també estarà en l’estructura de Gènova, portarà tots els assumptes relacionats amb la Política Institucional. Entre els portaveus adjunts figura la veterana Elvira Rodríguez, abans responsable econòmica amb Casado al capdavant. Només surt José Ignacio Echániz, a qui Casado va premiar després de presentar-se també a les primàries i unir forces amb la seva candidatura.