País Valencià

La defensa del germà de Ximo Puig descarta que cometés frau de subvencions

Francis Puig ha declarat aquest dilluns com a investigat i durant quatre hores en el marc d’una causa oberta, després d’una denúncia del PP, per un suposat frau de la Generalitat Valenciana, el Govern d’Aragó i la Generalitat de Catalunya

La defensa del germà de Ximo Puig descarta que cometés frau de subvencions
3
Es llegeix en minuts

L’advocat de l’empresari castellonenc i germà del president de la Generalitat Francis Puig ha assegurat que en cap cas les quantitats que suposadament es van adjudicar de forma irregular a les empreses del seu defensat superen els 120.000 euros, i per això descarta el frau de subvencions i se centra a aportar documentació per rebatre la possible acusació de falsedat.

Francis Puig ha declarat aquest dilluns com a investigat i durant quatre hores davant el Jutjat d’Instrucció número 4 de València en el marc d’una causa oberta, després d’una denúncia del PP, per un suposat frau de subvencions concedides per la Generalitat Valenciana, el Govern d’Aragó i la Generalitat de Catalunya.

A la sortida del jutjat, el germà del president Ximo Puig ha evitat fer declaracions als periodistes i s’ha mantingut al marge, fent fotografies i vídeos als periodistes, mentre el seu lletrat, Javier Falomir, donava explicacions a la premsa.

Segons Falomir, aquest procés és «desafortunat» perquè «el primer que s’hauria d’haver aclarit és el que és bàsic», és a dir, si s’han concedit subvencions suposadament fraudulentes per més de 120.000 euros.

«Jo crec que no, i que arran de l’informe de la Guàrdia Civil en aquests moments ja no ens centrem en un possible frau de subvencions, sinó en falsedat amb alguna factura», segons l’advocat.

Segons la seva opinió, «la Guàrdia Civil indueix a error al seu informe a l’indicar que per superar els 120.000 euros s’han de sumar els imports concedits, però no és això, sinó els imports que suposadament s’hagin concedit de forma irregular, i si sumem les quantitats a què la Guàrdia Civil posa objeccions no s’arriba a aquesta quantitat en cap cas».

En la seva declaració, Francis Puig ha respost les preguntes de la fiscal i del seu lletrat, però no les del PP, que exerceix l’acusació popular.

«La fiscal ha preguntat sobretot prenent com a guió l’informe de la Policia Judicial de la Guàrdia Civil; vol que li justifiquem documentalment els pagaments i prestacions de serveis cobrats o pagats, i és el que farem a continuació, aportar-ho absolutament tot. La veritat és que estem contents», ha assenyalat Falomir.

Per a aquest advocat, la Guàrdia Civil parteix al seu informe de qüestions que «podria haver fet millor, en el sentit d’haver comprovat els domicilis fiscals via Hisenda, o demanar certificats i altes registrals dels domicilis».

Sobre «les famoses ajudes d’Avalem, tot i que no conclou que hi hagi problema amb aquestes, deixa caure una sèrie de perles a l’informe que se les podria haver estalviat», ha lamentat.

Aquest lletrat ha admès que «en alguns casos no s’acrediten certs pagaments», però ha atribuït aquest fet a «compensacions» entre firmes que eren subministradors i clients alhora de les empreses de Francis Puig.

Preguntat per la suposada existència de factures duplicades en sol·licituds de subvencions sol·licitades a la Generalitat Valenciana i catalana, aquest lletrat ha criticat de nou la Guàrdia Civil per «no entendre com funciona el sistema de les subvencions».

«És veritat que s’han aportat les mateixes factures en les dues administracions, però això no significa que s’imputi la totalitat de la despesa. Cada Administració decideix la part que subvenciona, sense aclarir quines despeses són les sufragades», ha afegit.

Notícies relacionades

A més, ha indicat que «a Catalunya les bases de les subvencions no exigeixen indicar quina subvenció s’ha rebut anteriorment al País Valencià», i ha remarcat que «tots els controls fins ara han sigut favorables i mai s’ha hagut de reintegrar res».

La defensa de Francis Puig s’ha compromès a aportar documentació per sustentar les seves argumentacions i ha anunciat que demanarà la compareixença com a testimoni del cap de servei responsable de tramitar les referides subvencions; posteriorment, demanarà el lliure sobreseïment de la causa.