Pontevedra

Sanxenxo, expectant davant l’arribada de Joan Carles I

El rei emèrit assistirà a la tercera regata del IV Circuit Copa d’Espanya 2022

5
Es llegeix en minuts

Sanxenxo espera avui l’arribada del rei emèrit Joan Carles I, que està previst que aterri a l’aeroport Peinador aquesta tarda. El rumor que el monarca havia arribat ahir a la vila va aixecar una gran expectació, principalment entre nombrosos mitjans de comunicació, els representants dels quals van anar als voltants del xalet de Nanín on es preveu que s’allotgi l’excap d’Estat durant els pròxims dies. La vivenda és propietat de Pedro Campos, president del Reial Club Nàutic de Sanxenxo i amic personal del monarca.

L’arribada del rei emèrit a Sanxenxo suposarà la primera visita de Joan Carles I a Espanya gairebé dos anys després que marxés a Abu Dhabi.

S’espera, a més, que arribi acompanyat per una de les seves filles, la infanta Elena.

L’anterior cap de l’Estat arriba a Sanxenxo per assistir a la tercera regata del IV Circuit Copa d’Espanya 2022 classe 6M, una disciplina en què Joan Carles I és encara campió del món.

Des del Reial Club Nàutic de la localitat confien que el rei emèrit pugui participar en la competició a bord del seu barco, el Bribón. Serà, en tot cas, si el bon temps acompanya la celebració de l’esdeveniment en aigües de la ria.

Durant la jornada d’ahir s’havia desplegat un important dispositiu de seguretat entorn de la vivenda de Pedro Campos, així com als voltants del club nàutic.

«Estem encantats que hagi decidit venir i que hagi pogut fer-ho», ha manifestat el president del club, que ha apuntat que el monarca podria quedar-se fins diumenge o dilluns a Sanxenxo.

Es desconeix quan es produirà la trobada amb el seu fill, el rei Felip VI. L’actual cap de l’Estat inaugurarà el dimarts 24 la nova Ciutat de la Justícia de Vigo, segons està previst a l’agenda de la casa reial.

Per la seva part, el president de la Xunta de Galícia, Alfonso Rueda, després de celebrar que el rei emèrit es retrobi amb Galícia, ha manifestat que no creu que es pugui reunir amb el monarca, ja que precisament aquest dissabte i diumenge se celebra a Pontevedra el congrés del PPdeG, en què ell serà escollit com a nou líder de la formació, per la qual cosa tindrà un «cap de setmana bastant ocupat».

La visita és, per a Rueda, «una bona notícia, respectant totes les opinions»

El president de la Xunta, Alfonso Rueda, ha tornat a reiterar que «és una bona notícia» (la visita del rei Joan Carles a Sanxenxo) i que «allà té molts coneguts i sap el carinyo» que se li professa. Després de participar en un acte a Santiago, el president de la Xunta va insistir que «a la Xunta no se li va comunicar res oficialment» sobre l’arribada del rei emèrit a Galícia. Rueda recorda que «no és la primera vegada» que el rei visita Sanxenxo i afegeix que creu «sincerament que moltíssima gent a Galícia» valora la visita de Joan Carles i «si decideix venir a Galícia hi té tot el dret i plena llibertat». «És una bona notícia, respectant totes les opinions», ha remarcat el president gallec, que creu que aquesta visita a l’inici de la temporada estival és positiva en termes de «publicitat» per a un dels principals nuclis turístics de la comunitat gallega, que és un «referent a Galícia i Espanya». D’aquesta manera, Rueda ha justificat les seves paraules després d’haver dit que aquesta visita servia per situar Galícia al «mapa» i ha incidit que aquesta és una «expressió col·loquial» que si algú vol «tergiversar» és per «altres motius i raons que no venen al cas».

Nombrosos mitjans esperen l’arribada del rei

Des que ahir s’especulés amb la imminent arribada del monarca a Sanxenxo, nombrosos mitjans de comunicació han començat a arribar a la vila. El Concello explicava que la demanda dels mitjans –televisions, ràdios i diaris– «ha sigut tan desbordant que l’alcalde va haver de suspendre tota l’agenda d’ahir per dedicar-se exclusivament a atendre els nombrosos compromisos d’entrevistes». Una demanda que va continuar durant el dia, però que l’alcalde ha hagut de declinar perquè «tampoc és la meva funció actuar de portaveu del rei Joan Carles», va explicar. En relació amb el gran interès que està suscitant l’arribada del rei emèrit, «ahir vam escoltar un nombre significatiu de polítics exercint el dret a criticar Joan Carles i a la monarquia, alguns, i no pocs, dedicant-li tota mena d’insults i desqualificacions. Ens preguntem si no serà que la pèrdua de prestigi del rei Joan Carles entre els espanyols, que alguns partits i opinants afins donen per feta, potser no és compartida majoritàriament pels ciutadans corrents», exposen des del Concello.

«Ve més a participar que a veure», diu el Club

Notícies relacionades

«Ve més a participar que a veure», va assegurar un portaveu del Club Nàutic de Sanxenxo, quan li van preguntar sobre la possibilitat que el rei emèrit participi en la regata programada per a aquest cap de setmana. La directiva del club va remetre una circular als socis en què els convida a afegir-se a la benvinguda que se li donarà a l’entrada del club demà al matí. Els interessats s’han hagut d’inscriure per assistir.

El Concello «col·lapsat» per una «allau» de trucades d’«interès i agraïment»

El Concello de Sanxenxo va indicar ahir que la centraleta fa uns quants dies que està «col·lapsada» per l’allau de trucades interessant-se per la visita del rei Joan Carles I. «Des que diumenge a la nit i a primera hora del matí de dilluns es coneguessin les primeres informacions sobre la possible visita del rei Joan Carles, els telèfons del Concello no han parat de rebre i atendre trucades al respecte. Durant dilluns, per confirmar i interessar-se per la possible visita del rei emèrit i a partir de dimarts, quan l’alcalde va confirmar l’estada del rei i va manifestar que «estem encantats de poder demostrar-li el carinyo que Sanxenxo sent per ell», les trucades «estan sent d’agraïment a Sanxenxo per la bona acollida que se li dispensarà al rei Joan Carles». El govern local afirma que és conscient «de com d’estimat és el rei Joan Carles a Sanxenxo, però no sospitàvem que es pogués produir una allau de trucades d’agraïment i felicitació per la visita i, molt menys, perquè l’alcalde expressés a través dels mitjans de comunicació que Sanxenxo està encantat de poder demostrar-li el carinyo que li tenim».