Comissió Mixta

El Tribunal de Comptes aposta per retallar el finançament estatal als ajuntaments que no retin comptes

El tribunal destaca que aquesta mesura ja està establerta en cinc comunitats autònomes que són, precisament, les que mostren millors nivells de rendició de comptes

El Tribunal de Comptes aposta per retallar el finançament estatal als ajuntaments que no retin comptes
1
Es llegeix en minuts

La presidenta del Tribunal de Comptes, Enriqueta Chicano, ha apuntat aquest dijous la conveniència de retallar el finançament estatal als ajuntaments que no retin comptes davant l’òrgan fiscalitzador, una fórmula que considera més efectiva que la imposició de multes coercitives per l’incompliment d’aquesta obligació.

Així ho ha assenyalat Chicano durant la seva compareixença davant la Comissió Mixta (Congrés-Senat) per a les Relacions amb el Tribunal de Comptes, on ha acudit a presentar diversos informes i on ha avançat que «ben aviat» l’organisme que presideix remetrà a les Corts les seves propostes per millorar la rendició de comptes en el sector públic local.

Aquestes propostes, contingudes en una moció aprovada pel fiscalitzador el mes d’octubre passat, inclouen diversos procediments legals com «la retenció de la participació en els tributs de l’Estat» a aquelles entitats locals que no es trobin al corrent en la rendició dels seus comptes generals al Tribunal de Comptes.

Previst en la llei d’economia sostenible

Aquesta possibilitat està prevista a l’article 36.1 de la llei d’economia sostenible, però, segons ha destacat Chicano, mai ha sigut aplicat per la Secretaria General de Finançament Autonòmic i Local.

La moció del tribunal també contempla la «imposició de multes coercitives» a les entitats que no retin comptes. Concretament, l’article 30.5 de la llei de funcionament del Tribunal de Comptes estableix uns límits per a aquestes sancions d’entre 60,10 a 901,52 euros. El fiscalitzador destaca que aquestes quantitats es van establir el 1988 i no són objecte d’actualització automàtica anual.

En qualsevol cas, Chicano ha admès que la imposició d’aquest tipus de multes coercitives «segurament no és el millor sistema per aconseguir la rendició de comptes» i s’ha mostrat partidària d’activar mecanismes «ja previstos» com el relatiu a la disminució potser «percentual» en la participació dels tributs.

Prohibir subvencions

Notícies relacionades

A més, en la seva moció esmenta també la prohibició de rebre subvencions i ajudes públiques a les entitats locals que no es trobin al corrent en la rendició de comptes.

El tribunal destaca que aquesta mesura ja està establerta en cinc comunitats autònomes (Aragó, Catalunya, Galícia, Madrid i el País Valencià), que són precisament aquelles que mostren millors nivells de rendició de comptes de les entitats locals en els exercicis 2018 i 2019.

Temes:

Ajuntaments