Nous indicis

Un àudio de Villarejo evidencia que el Ministeri de l’Interior estava al corrent de l’operació Catalunya i la Kitchen

  • Martínez i l’excomissari admeten que fa dos anys que paguen amb fons reservats l’exparella de Jordi Pujol Ferrusola i el xòfer de Bárcenas

  • En la conversa l’expolicia proposa a Francisco Martínez evitar Cospedal i ser l’únic interlocutor amb Mariano Rajoy

zentauroepp55855876 roca201113102247

zentauroepp55855876 roca201113102247 / JOSE LUIS ROCA

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +
Tono Calleja
Cristina Gallardo

Si la situació processal de l’exsecretari d’Estat de Seguretat Francisco Martínez en el cas Kitchen no era gaire encoratjadora, perquè ja espera judici, un dels àudios que s’han conegut aquest dimecres, encara l’hi complica més. En una conversa que manté amb l’excomissari José Manuel Villarejo deixa constància que era coneixedor de l’operació Catalunya i la Kitchen, en què es va espiar l’extresorer del PP, Luis Bárcenas.

El diàleg, datat l’agost del 2014, entre qui era el número dos del ministeri quan l’encapçalava Jorge Fernández Díaz i Villarejo comença parlant dels pagaments amb càrrec als fons reservats que des del Ministeri de l’Interior es feia tant a Vicky Álvarez, que va ser nòvia del primogènit de l’expresident de la Generalitat Jordi Pujol, com a Sergio Ríos, el xòfer de Bárcenas, que és contractat per espiar-lo i mirar de prendre-li la documentació perjudicial per al PP que pogués guardar.

El comentari té lloc quan Villarejo li planteja els recels de la primera, al sentir-se enganyada per «Alícia», amb referència a qui llavors era la presidenta del PP de Catalunya, i Martínez respon amb un «però nosaltres hem complert», i Villarejo li replica: «Amb el tema de les peles, sí. I seguim».

I aquí introdueix també el ministre, de qui diu que va haver de parlar amb el llavors director adjunt operatiu, Eugenio Pino, perquè Álvarez havia amenaçat Alícia i tenien por que «parlés», malgrat que fes dos anys que li pagaven. Villarejo explica que els pagaments es fan «amb rebuts sense cap mena de capçalera», amb la identitat de «Javier Hidalgo» com a pagador. En aquest moment, Martínez pregunta «¿i al cuiner qui li paga?», i el seu interlocutor replica que ell, però també «d’aquesta manera», tot i que amb ell la identitat que fa servir és «Tomás».

Arreglar la situació

A mesura que avança la conversa tornen a certes qüestions com la necessitat de «buscar una solució» que passa per «donar-li de mica en mica les peles, ¡o fer que algú del partit faci el paperot!» pel que fa al conflicte que Álvarez té amb Sánchez-Camacho. «Ella se sent enganyada, perquè diu que li van gravar la conversa» i que un dia li van dir que li donarien 50.000 euros a canvi de la seva firma. «S’ha d’avaluar si aquests 50.000 euros se li poden donar de cinc en cinc, i així la tenim entretinguda un any», apunta Villarejo.

També es refereix a l’empresari Javier de la Rosa, de qui diu «que va fent batzegades en funció de qui el truca», cosa que li permet anunciar que veurà si l’enganya, perquè ja ha rebut prou», tot i que li reclami més, moment en què comenta que va parlar «l’altre dia amb el Polla (àlies que utilitzava per referir-se al marit de l’exsecretària general del PP, María Dolores de Cospedal, Ignacio López del Hierro) i li va prometre que ella li pagaria al setembre el que li deu».

Notícies relacionades

Villarejo continua indicant que «els Pujol tenen molta pasta a diversos museus d’Andorra» i recorda la societat que els relaciona amb López del Hierro, cosa que «fot» la imatge del PP, apunta. «No l’hi he volgut dir al Polla i treure velles societats de Hierro amb Jordi Puig (germà de l’exconseller Felip Puig)... Feien servir unes romaneses per moure pasta i una fins i tot es va arribar a casar amb el germà de Puig, i estan posant comptes i pasta al seu nom; l’altre dia em van donar els seus telèfons, i jo els vaig donar els ‘canutos’», se sent comentar a l’excomissari.

Únic canal

En un altre moment de la conversa, l’excomissari també assenyala a Martínez la conveniència que, cada vegada més, sigui ell qui actuï com a únic canal per tractar l’assumpte relatiu a Bárcenas. «No he volgut dir res a María Dolores ni a ell per treure tensions», li va dir, per afegir que «queda molt lleig que li arribi al Barbes –en al·lusió a l’expresident Mariano Rajoy–, la informació tant pel partit com des del Ministeri de l’Interior». «Moltes coses s’han malentès per aquesta doble via, i és clar un se n’aprofita i l’altre també, i a sobre, a més, no paguen», va afegir.