En el ple

Unides Podem desplega banderes sahrauís al Congrés en rebuig del gir de Sánchez

  • Els morats rebutgen el recolzament del Govern al pla autonomista del Marroc i conviden representants del poble sahrauí

1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Unides Podem ha volgut mostrar el seu rebuig a la decisió de Pedro Sánchez de recolzar la proposta d’autonomia del Marroc sobre el Sàhara Occidental. En el primer ple celebrat al Congrés des que es va conèixer el gir imprès pel president del Govern a la política exterior amb el Marroc, els diputats morats han desplegat la bandera de la República Àrab Sahrauí Democràtica i han dirigit un aplaudiment a diferents representants de la comunitat sahrauí que havien convidat a la tribuna de la Cambra baixa.

«El nostre grup defensa aquí i ara el legítim dret d’aquest poble a un referèndum segons el seu dret a la lliure determinació reconegut per les Nacions Unides», ha assegurat la coportaveu dels morats, Sofía Castañón, en el moment en què alguns dels seus companys desplegaven les banderes i ‘melhfes’ sahrauís, la tela típica que utilitzen les dones per als seus vestits.

Notícies relacionades

Des de la tribuna els observaven el delegat a Espanya del Front Polisario, Abdulah Arabi, la delegada de la Unió Nacional de Dones Sahrauís, Jadiyetu El Mohtar, el coordinador estatal d’Associacions Solidàries amb el Sàhara, Pepe Taboada, i el portaveu de l’Associació Sahrauí de la Comunitat de Madrid, Mamuni Sidi Hamudi.

Castañón ha volgut traslladar-los el «ferm compromís» d’Unides Podem amb el Sàhara Occidental perquè es tracta d’una qüestió «de responsabilitat històrica, de coherència i de memòria». En aquest sentit, ha recordat que fa 47 anys encara hi havia representant del Sàhara en el ple del Congrés dels Diputats. «Se’ls va quedar a deure un just de descolonització», ha sentenciat la diputada morada abans de recalcar que és «responsabilitat» d’Espanya.