Nou escut social

Unides Podem proposa congelar les rendes dels lloguers durant el 2022

  • Belarra fa arribar al PSOE un document que conté un xec energètic de 300 euros per família

Unides Podem proposa congelar les rendes dels lloguers durant el 2022

Dani Gago / Podemos

3
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

La ministra de Drets Socials, Ione Belarra, va presentar aquest dilluns al PSOE una bateria de mesures per fer front a la crisi econòmiques derivada de la guerra. Els morats ja havien anat desgranant alguna d’aquestes propostes, contingudes al seu ‘Escut social i verd’, però en el pla final hi han inclòs algunes de gran calat, com congelar els lloguers durant els 2022, segons expliquen fonts morades. Davant la creixent inflació –al final de febrer se situava en un 7,6%–, la secretària general de Podem planteja impedir que els contractes s’actualitzin a l’IPC i s’encareixi la vivenda.

En un intent per deixar de banda les enganxades amb el PSOE –aquest dilluns es va produir una nova discrepància pel compromís de Pedro Sánchez d’elevar al 2% el pressupost de Defensa–, Unides Podem s’ha bolcat en la resposta a les conseqüències del conflicte entre Rússia i Ucraïna. Al llarg del dia d’ahir, el Ministeri de Drets Socials va fer arribar a la resta de departaments les mesures acordades en el si de l’espai morat.

L’efecte a la vivenda

Belarra ha posat el focus en l’impacte que pot tenir la inflació en els lloguers durant el 2022. Si s’ha pactat de manera expressa, la llei d’Arrendaments Urbans permet que la renda s’actualitzi anualment i sempre com a límit l’augment de l’IPC. La proposta dels morats pretén evitar una pujada dels preus del lloguer que podria rondar els 40 euros mensuals en una renda de 500 euros amb la inflació del febrer.

A més, en matèria de vivenda, sol·liciten que la prohibició de desnonaments s’estengui mentre duri aquesta situació. Actualment, aquesta mesura està prorrogada fins al 30 de juny, junt amb la impossibilitat de tallar els subministraments a persones vulnerables.

L’ingrés mínim

El maig del 2020, en plena primera onada de la pandèmia, el Govern va aprovar l’ingrés mínim vital. Entre les propostes que han fet arribar ara els morats als seus socis hi ha una modificació substancial d’aquesta ajuda per simplificar els seus requisits. Belarra reclama en la seva proposta que s’incrementi la quantia en un 18%, s’ampliïn els llindars de renda amb què es pot ser beneficiari i es rebaixi l’edat mínima d’accés de 23 a 20 anys.

Impostos progressius

Davant l’anunci de Sánchez després de la Conferència de Presidents d’impulsar una rebaixa fiscal, diversos portaveus morats han reclamat que es treballi en una reforma dels impostos progressiva. En aquest sentit, suggereixen establir un tipus mínim del 15% en l’impost de societat sobre beneficis, i no sobre la base imposable positiva, com es va aprovar en els Pressupostos del 2022.

A més, com van anunciar Belarra i Irene Montero fa setmanes, volen crear un nou impost sobre les grans fortunes que gravi amb un 2% els patrimonis nets a partir d’un milió d’euros i que no sigui bonificable per les comunitats autònomes.

El preu de la llum

Al document que han preparat, els morats també inclouen un pla d’emergència energètic que conté un xec de 300 euros per família per fer front a la pujada del preu de l’energia o l’ampliació del bo social perquè arribi a més persones. No obstant, Belarra posa l’accent en els anomenats ‘beneficis caiguts del cel’. La ministra de Drets Socials reclama derogar la mesura que va permetre a les grans elèctriques deslliurar-se de la retallada que va imposar el Govern central a aquests beneficis, produïts per l’alça del gas, al tenir l’energia ja venuda amb contractes a termini fix.

També redoblen la pressió sobre els socialistes perquè desbloquegin el projecte de llei que actua sobre la retribució del CO2 no emès i que espera en tràmit en el Congrés l’informe del Ministeri de Transició Ecològica.