Intervenció polèmica

Guerra Rússia-Ucraïna | Un diputat de Junts compara al Parlament l’atac de Rússia amb l’1-O

«La violència segurament no arreglarà res a Ucraïna, com tampoc es va arreglar res amb violència l’1 d’octubre», diu Quim Calatayud

Ciutadans i PP critiquen la intervenció «indignant, indecent i descarada»

Guerra Rússia-Ucraïna | Un diputat de Junts compara al Parlament l’atac de Rússia amb l’1-O
2
Es llegeix en minuts

Una intervenció del diputat de Junts Quim Calatayud sobre la guerra entre Rússia i Ucraïna ha disparat la tensió en el ple del Parlament de Catalunya aquest dijous. Calatayud ha manifestat des de la tribuna que «la violència segurament no arreglarà res a Ucraïna, com tampoc es va arreglar res amb violència l’1 d’octubre a la nostra terra. Un recolzament a la gent que ho està patint».

La declaració del diputat de Junts ha desencadenat la reacció del diputat de Cs Nacho Martín Blanco i la diputada del PPC Lorena Roldán. Segons Martín Blanco, ha sigut una «comparació indignant i indecent» i ha remarcat que l’única semblança és l’autoproclamació unilateral d’independència de dues regions amb referèndums unilaterals el 2014.

En la mateixa línia, Roldán ha qualificat la «comparació» de «descarada» i ha demanat al representant de Junts que «mesuri més» les seves paraules i que tingui més memòria per «el companyonatge de Carles Puigdemont, de la seva mà dreta, Josep Lluís Alay, i del seu advocat, Gonzalo Boye, que van reconèixer contactes amb membres del poder rus».

Condemna dels partits

En el ple, els partits catalans en el seu conjunt han condemnat l’atac militar de Rússia i han apostat per recuperar la via diplomàtica com a fórmula per resoldre el conflicte. La diputada del PSC-Units Silvia Paneque ha aprofitat a l’inici del debat d’una moció sobre residus per afegir-se a la crida feta per la presidenta del Parlament, Laura Borràs, de buscar la pau i apostar per la «via negociada» després de la invasió russa.

També ha apel·lat a la pau i a la resolució del conflicte la diputada d’ERC Mònica Palacín, que ha manifestat el seu recolzament a les persones que pateixen conflictes bèl·lics a tot el món.

«¡No a la guerra!», ha exclamat també el diputat de la CUP al Parlament Dani Cornellà abans de començar la seva intervenció.

En un comunicat posterior, els comuns han condemnat l’atac a Ucraïna perquè consideren que va en contra del dret internacional, i per això demanen la retirada immediata de les tropes russes i que la comunitat internacional habiliti mecanismes de recolzament i ajuda humanitària a Ucraïna, i expressen el seu recolzament a les sancions que s’acordin en el marc de la Unió Europea als impulsors de la guerra.

Notícies relacionades

En un comunicat, Vox ha condemnat la violació de la sobirania d’Ucraïna per part de forces militars russes i ha demanat al president rus, Vladímir Putin, que aturi immediatament les operacions militars i torni a la via de la diplomàcia, tot i que han avisat que no firmaran cap declaració institucional amb partits «que promouen obertament la violència i els atacs a la unitat nacional».

Està previst que aquest mateix dijous la Junta de Portaveus del Parlament es reuneixi per aprovar una declaració institucional a favor de la pau a Ucraïna.