Carta datada el 25 de gener

Von der Leyen colpeja el PP i recolza per escrit Sánchez per la gestió dels fons europeus

  • La presidenta de la Comissió felicita el líder socialista pel «compliment satisfactori» de les 52 fites i objectius compromesos amb Brussel·les

  • L’Executiu comunitari aplaudeix que Espanya continuï amb el seu programa de reformes, «incloent-hi la del mercat de treball», que es vota aquest dijous

Von der Leyen colpeja el PP i recolza per escrit Sánchez per la gestió dels fons europeus

EFE / OLIVIER HOSLET

3
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

El president del Govern espanyol rep un cop de mà de la cap de la Comissió Europea, Ursula von der Leyen, en un moment de furibunda crítica del PP per la gestió dels fons europeus, i a les portes de les eleccions a Castella i Lleó. L’Executiu comunitari felicita per carta Pedro Sánchez pel «compliment satisfactori» de les 52 primeres fites i objectius compromesos amb Brussel·les i que van permetre el desemborsament dels 10.000 primers milions del pla de recuperació.

Document

La missiva [aquí en PDF], datada el 25 de gener, està encapçalada per un afectuós «‘dear Pedro’» («estimat Pedro») escrit a mà per Von der Leyen, que també rubrica la carta a mà. Una comunicació, remarca el Govern, gens habitual segons els costums europeus. La presidenta de la Comissió indica, des del primer paràgraf, que el bon acompliment de l’Executiu de coalició va asfaltar el camí per a l’alliberament dels primers 10.000 milions i, per tant, Espanya es va convertir, recorda, en el primer Estat membre a rebre el primer termini, després del prefinançament (9.000 milions d’euros) pagat a l’agost. «Aquest significatiu èxit testifica tant la qualitat del pla [de recuperació] espanyol com l’excel·lent cooperació entre les autoritats espanyoles i els serveis de la Comissió», escriu.

Von der Leyen agraeix a Sánchez que li hagi remès el primer informe d’implementació del pla de recuperació. Document, diu, «molt benvingut», «com a exercici de transparència i rendició de comptes». «Ho estudiarem amb atenció», assenyala, i afegeix: «A més, aplaudim que Espanya continuï progressant amb les reformes, com la del mercat de treball. Estic desitjant continuar amb la col·laboració bona i profitosa per a l’aplicació del pla de recuperació i resiliència espanyol». Aquest és un punt clau: Brussel·les dona el seu plàcet a la reforma laboral, que aquest dijous, 3 de febrer, s’haurà de votar per a la seva consolidació al Congrés.

La carta de Von der Leyen va ser rebuda amb entusiasme per l’Executiu. Al cap i a la fi, la cap de la Comissió és de la família política de Pablo Casado, forma part del Partit Popular Europeu, i, per tant, el seu reconeixement no és fútil. Brussel·les, doncs, reconeix que Espanya és complidora, que és la primera de la classe, i que no observa de moment res que li faci sospitar una mala execució dels fons. En sis anys, el país tindrà accés a un total de 69.500 milions d’euros en transferències, i el mateix en préstecs, encara no sol·licitats.

Notícies relacionades

El PP ha desplegat una estrepitosa campanya contra el Govern per un repartiment dels fons Next Generation, diu, sectari, «a dit» i ha arribat a encoratjar l’ombra de la corrupció. La setmana passada, just l’endemà que Von der Leyen firmés la carta de felicitació a Sánchez, els conservadors van qüestionar els mecanismes de control de la Comissió a l’hora d’avaluar el compliment d’Espanya per accedir als recursos, ja que el país presenta pitjors dades econòmiques que els seus socis. En una trobada amb periodistes, van dibuixar un escenari macroeconòmic negre, van denunciar l’«opacitat» de l’Executiu amb els comptes públics i van carregar contra la seva gestió de les ajudes europees.

És més, no es van donar per satisfets després de la pregunta de l’eurodiputada del PP Isabel Benjumea al vicepresident econòmic de la Comissió, el popular letó Valdis Dombrovskis. Ella li va preguntar pels mecanismes que posarà en marxa Brussel·les per conèixer les xifres reals d’execució dels fons, i el dirigent comunitari va respondre recalcant que els diners s’alliberen quan es compleixen inversions i reformes, i llavors la CE verifica. Per la cúpula de Casado, Dombrovskis no va respondre exactament a la qüestió, i és una prova més que l’Executiu de la UE està controlant «poc».