Conflicte amb Rússia

Sánchez mostra el seu compromís amb l’OTAN i defensa la «integritat territorial» d’Ucraïna

El ministre d’Exteriors sol·licita comparèixer de manera urgent al Congrés dimarts que ve

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«Espanya està compromesa amb l’OTAN i la seguretat d’Europa», ha assegurat Pedro Sánchez en un missatge publicat a Twitter. El president del Govern ha mantingut una conversa amb el president d’aquesta organització, Jens Stoltenberg, en què li ha transmès aquest missatge. A més, el cap de l’Executiu ha mostrat el seu suport a la «sobirania i integritat territorial d’Ucraïna». «Confiem en la diplomàcia i el diàleg en la via de la desescalada d’aquesta crisi», ha reivindicat.

Les paraules del president arriben després que el ministre d’Exteriors, José Manuel Albares, hagi sol·licitat aquest diumenge comparèixer de manera urgent al Congrés per donar compte de la posició d’Espanya en aquest conflicte. De moment, evita parlar d’un escenari futur en el qual hi hagi soldats espanyols desplegats a Ucraïna, però avisa que l’Executiu està «preparat per a qualsevol eventualitat».

Albares va demanar aquest diumenge a petició pròpia acudir al Congrés «davant la situació extraordinària que es desenvolupa entorn de la crisi d’Ucraïna». Fonts d’Exteriors expliquen que el ministre explicarà la posició d’Espanya respecte al conflicte, així com el suport que el Govern ha donat a l’OTAN. A més, informarà sobre les conclusions a què s’arribin en el Consell de Ministres d’Afers Exteriors de la UE, al qual també acudirà el secretari d’Estat nord-americà, Antony Blinken.

Després que Sánchez reivindiqués dissabte passat que és el «moment de la diplomàcia», Albares va assegurar aquest diumenge que Espanya aposta pel «diàleg», però va assenyalar que el Govern serà al costat de la Unió Europea i l’OTAN «en la dissuasió si el diàleg no dona els seus fruits». En una entrevista a El Mundo va assenyalar que a l’Executiu estan «preparats per a qualsevol eventualitat».

No va voler parlar de «política-ficció» quan se li va preguntar si pot garantir que en uns mesos no hi haurà soldats espanyols a territori ucraïnès. «El moment actual és el de trobar les fórmules que ens permetin transitar pel camí de la distensió, el diàleg i la desescalada», va dir. Un discurs que suavitza les tensions amb els seus socis d’Unides Podem que han recuperat el ‘No a la guerra’.

Les trucades

Notícies relacionades

Els frecs interns del Govern de coalició van servir, una vegada més, a Pablo Casado per carregar contra Sánchez. «¿Posarà ordre al seu Govern perquè deixin d’insultar la seva ministra de Defensa i deixin de dir que el que vostè ha decidit sobre Ucraïna és un disbarat?», ha preguntat Casado al cap de l’Executiu en referència a unes declaracions de l’exlíder dels morats, Pablo Iglesias, sobre la responsable de Defensa, Margarita Robles.

A més, Casado va assegurar que encara no ha rebut una trucada de Sánchez per informar-lo sobre els seus plans respecte a Ucraïna. «Ja s’ho farà...», va dir aquest diumenge, una mica molest, després que divendres passat oferís al Govern el seu suport en qualsevol decisió sobre el suport d’Espanya a l’OTAN. «El Govern no ens ha dit res», va insistir.