Viatja a Grècia i Xipre

Casado proposa que l’Armada freni l’arribada d’immigrants irregulars

  • El líder del PP viatja a dos dels països de la UE amb més pressió de la immigració irregular i es reuneix amb els seus mandataris

  • La proposta de l’ús dels militars per frenar pasteres ja la va fer l’any passat i els comandaments la van descartar

Casado proposa que l’Armada freni l’arribada d’immigrants irregulars

Tarek

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Dimarts, Pablo Casado va mantenir un diàleg amb la intel·lectual nord-americana Anne Applebaum, premi Pulitzer. La historiadora, periodista i escriptora ha teoritzat sobre l’auge dels populismes de dretes i el desafiament que suposa per als partits polítics de dretes i centre tradicionals. En el cas d’Espanya, ha estudiat el tema de Vox, que està traient electors al PP per milions. I als seus llibres ha deixat alguns consells que, per ara, Casado no sembla voler seguir.

Una de les estratègies que Applebaum considera que funcionen perquè les formacions clàssiques aconsegueixin frenar aquests nous fenòmens és no entrar a la seva agenda. No parlar dels temes que la ultradreta intenta colar en la conversa pública. Creu que és una de les raons per les quals Joe Biden va aconseguir vèncer Donald Trump als EUA l’any passat. En el cas d’Espanya, hi ha tres assumptes que són claus per a Vox: la immigració irregular, la seguretat i els drets de gais i lesbianes.

Aquesta setmana, Casado ha entrat de ple en el primer dels temes. El líder del PP ha organitzat un viatge a Grècia i Xipre per donar als seus mandataris un missatge de recolzament a la integritat territorial d’aquests països, ja que l’arribada d’immigrants irregulars als seus territoris ha augmentat considerablement en els últims mesos per la pobresa extrema a l’Afganistan, Somàlia i la República Democràtica del Congo.

De fet la de Casado és la mateixa ruta que està realitzant aquests mateixos dies el papa Francesc per a, en les seves paraules, tocar les «nafres» de la immigració europea. El Pontífex tornarà a l’illa grega de Lesbos aquest diumenge, on visitarà un camp de refugiats. Ja va fer el mateix fa cinc anys i es va emportar 12 persones sol·licitadores d’asil a l’avió de tornada a Roma.

Notícies relacionades

El dirigent del PP es va reunir dijous amb el primer ministre de Grècia, Kyryakos Mitsotakis, i aquest divendres ha vist el president de Xipre, Nikos Anastasiadis, als quals ha exposat el seu desig que es potenciï una política migratòria i de seguretat comuna a tota la Unió Europea, una cosa que els socis tenen pendent malgrat la pressió a les fronteres d’alguns dels països, entre els quals, Espanya. En unes declaracions a la premsa a Lanarca, al sud de Xipre, Casado ha assegurat que la integritat territorial ha d’estar assegurada per l’Agència Europea de la Guàrdia de Fronteres i Costes (Frontex) i també per les Armades de cada país. Aquest ús dels militars espanyols per frenar embarcacions i pasteres amb immigrants irregulars ja va ser proposat per Vox a finals de l’any passat. El partit ultra proposava que els vaixells de guerra impedissin l’entrada d’embarcacions amb immigrants a les aigües territorials espanyoles. La resposta de l’Armada davant aquesta idea és que la seva obligació davant una pastera, perquè així ho marca el dret marítim, és rescatar aquestes persones si la seva vida corre perill.

«Són fronteres de la Unió Europea i, per tant, tant Frontex com les mateixes Armades dels països membres el que han de vetllar és per la integritat territorial de les fronteres, però també per evitar que milers de persones perdin la vida al Mediterrani o a l’Atlàntic. Moltes vegades estan explotades per màfies i portades a aquest risc vital per la misèria que viuen als seus països o per conflictes bèl·lics. La fermesa en la protecció de les fronteres ha d’anar acompanyada per la solidaritat europea a l’hora de cooperar amb els països d’origen», va afirmar als periodistes.