Entrevista

Marta Vilalta: «Ajudar la gent i tirar el país endavant no és autonomisme»

Marta Vilalta: «Ajudar la gent i tirar el país endavant no és autonomisme»

JORDI COTRINA

4
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Marta Vilalta (Torregrosa, 1984) és la secretària general adjunta, portaveu i, sobretot, l’elegida per portar les regnes d’ERC en el dia a dia després de la diàspora republicana del partit a la Generalitat, a què s’ha de sumar l’empresonament fins al juliol d’Oriol Junqueras i la residència a Suïssa de Marta Rovira. Persona de plena confiança d’aquests dos últims i del president Pere Aragonès, és sempre a la primera fila en tota negociació que involucri els republicans.

Dilluns, pressupostos de la Generalitat; dimarts, els de l’Estat; dimecres, decisió sobre el català. ¿L’ordre cronològic dels factors hauria alterat el producte?

Probablement, si s’hagués sabut abans, la sentència hauria dificultat la negociació, però ERC té molt clara la seva aposta: ser útil i evitar que les interferències dels aparells de l’Estat determinin la nostra acció política.

¿ERC considera vigent el pacte d’investidura amb la CUP?

Treballarem per complir-lo, com així ha passat en aquests pressupostos, en què es concreten alguns dels acords d’aquest pacte.

Sorprèn que ni ERC ni Junts han criticat la CUP per no aprovar els comptes i, en canvi, sí hi hagi hagut retrets entre els socis de Govern

Independentment que les tres forces de la investidura no hàgim coincidit en el vot, les tres forces continuem sumant majoria en el Parlament i representem el 52%. I això una votació no ho canvia. La majoria continua intacta i continuem compartint l’objectiu de la república. Nosaltres treballarem per tirar endavant els comptes, la legislatura i ser al costat de la ciutadania. Hem intentat evitar el pim-pam-pum polític, perquè això no beneficia ningú.

¿L’objectiu és configurar un full de ruta conjunt?

És un objectiu que fa temps que tenim marcat. Com, després de l’1-O, som capaços d’adaptar-nos als nous condicionants i establir uns mínims comuns. Ens necessitem tots si volem guanyar l’embat. S’ha de tenir clar qui és l’adversari: l’Estat i els seus aparells

¿Això significa començar a dibuixar el pla b, per si la taula de diàleg no fructifica?

Significa conjurar-nos per aprofitar totes les oportunitats. Sense descartar cap escenari actual. ERC creu que l’independentisme hauria de fer pinya en la negociació perquè pot donar molts resultats. No només el que se’n pugui obtenir, sinó també el guany en credibilitat i legitimitat, internament i sobretot, internacionalment. I això no significa no preparar-se per a altres alternatives més enllà de la negociació. Ho hem de fer tot i no és incompatible. 

D’aquesta setmana, ¿el president surt amb l’autoritat reforçada i el Govern amb la cohesió més debilitada?

El que es pot destacar és que Catalunya té pressupostos. I el president i el conseller Jaume Giró han sigut els artífexs que ho han fet possible, amb l’ajuda dels comuns.

Un diputat de Junts els va titllar d’autonomistes i va avisar que per seguir aquest camí no comptaran amb la seva força. ¿Tem ERC que Junts vulgui sortir del Govern en algun moment?

Això depèn de Junts. Ens és igual els adjectius que se’ns puguin atribuir perquè tenim molt clar que el que volem fer és tirar el país endavant. No descuidar el dia a dia. I això no és autonomisme, és ajudar la gent.

La rectificació d’ERC en els pressupostos de Barcelona és una d’aquestes situacions que acaba per allunyar la gent de la política?

Al revés. Vam prendre les decisions que crèiem oportunes, que consistien a ser crítics amb l’ajuntament de Colau i Collboni. Però si d’això depenien els pressupostos ( i el comuns així ho van plantejar) vam ser capaços de rectificar, malgrat les contradiccions, pel bé comú de tenir els comptes.

¿Queda tocada la figura d’Ernest Maragall?

No. Maragall va fer una mostra de grandesa. Tenir pressupostos també signifiquen millores per als barcelonins, perquè els milers de milions reverteixen en la ciutat. I continuarem fent la nostra tasca d’alternativa al govern actual.

Sense notícies públiques de la taula de diàleg i amb el retorn de temes d’abans, com Rodalies i el català, sembla que hàgim tornat als temps del peix al cove...

En absolut. L’escenari és molt diferent. El nostre objectiu és la independència, no aconseguir les engrunes. El que convé és fer passos endavant, aconseguir millores en el dia a dia, perquè governar bé és la millor manera per a l’independentisme per avançar cap a la república. No es tracta de tenir el poder pel poder, si no que tot és al servei d’avançar cap a la independència. Governar bé és la millor manera perquè després la gent ens faci la confiança.

La pròxima cimera de la taula de diàleg està prevista per a inicis del 2022. ¿S’hi està treballant discretament? ¿Hi ha ja proposta de l’Estat?

Efectivament, s’hi està treballant discretament. I aquesta taula és la diferència principal de la situació actual amb la del peix al cove. I estem convençut que al gener es podran presentar avenços, passos endavant.

Notícies relacionades

¿Fins on estan disposats a portar la desobediència en el tema de la sentència del castellà a les escoles?

Un tribunal no pot decidir com s’ensenya. No pot introduir percentatges quan el model que apliquem no els inclou, quan la llei vigent, la ‘llei Celáa’ és diferent de la ‘llei Wert’, que és sobre la que es basa la sentència. Continuarem aplicant el model de normalització lingüístic. Al contrari del que advoquen els que defensen el ‘155 lingüístic’ hi haurà més fermesa i més aposta per continuar protegint el català.