9.362 milions d’euros

Els lletrat del Congrés avalen el fons Covid que va colar Junts en els Pressupostos

  • Els serveis de la Cambra baixa reconeixen que la proposta «pateix» de diversos efectes però asseguren que «forma part ja del dictamen»

  • El PSOE rebutja portar a terme qualsevol iniciativa per revertir aquesta nova partida, tot i que insisteix que serà «inexecutable»

Els lletrat del Congrés avalen el fons Covid que va colar Junts en els Pressupostos

EUROPA PRESS / EDUARDO PARRA

1
Es llegeix en minuts
Juanma Romero
Juanma Romero

Ubicada/t a Madrid

ver +
Miguel Ángel Rodríguez

Els Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 tindran un fons Covid de 9.362 milions d’euros. Almenys, de moment. Els lletrats del Congrés en un informe al qual ha tingut accés EL PERIÓDICO han avalat l’esmena que va presentar Junts, i que va ser aprovada pel PP, Vox, Cs, ERC i EH Bildu, malgrat l’error que contenia –hi ha un desquadrament de 2.000 milions entre la quantitat que dona de baixa i la que dona d’alta. Els serveis de la Cambra han proposat al PSOE, Unides Podem i el PNB –els únics que hi van votar en contra– que presentin un vot particular per revertir el canvi. No obstant, fonts socialistes descarten aquesta via. Tot i així, el Govern sempre podria decidir no executar la partida pressupostària.

Notícies relacionades

Dimecres passat, la comissió de Pressupostos va aprovar l’esmena per crear un fons de més de 9.000 milions per fer front a la incidència del coronavirus. El text recollia que 1.600 milions anirien per a Catalunya. Fonts del Ministeri d’Hisenda van avisar ràpidament que aquesta partida era «inexecutable» per «insuficiència de crèdit». A més d’un error d’identificació entre els diferents programes del projecte de Pressupostos, l’esmena donava d’alta un crèdit de 9.362 milions, però de baixa només 7.005 milions. El PSOE ve requerir als lletrats un informe sobre la possibilitat de retornar al text previ al canvi.

Al llarg de dijous, els serveis de la Cambra van remetre un document de cinc pàgines a la Taula de la comissió de Pressupost en el qual donen per vàlida l’esmena, malgrat els errors que conté: «Per més que l’esmena patís dels efectes al·ludits, el contingut d’aquesta forma part ja del dictamen».