Renovació judicial

El president del Constitucional defensa que els nous magistrats han sigut elegits perquè en són idonis

Juan José González Rivas confia que es produeixi una renovació del CGPJ «al més aviat possible»

El president del Constitucional defensa que els nous magistrats han sigut elegits perquè en són idonis
1
Es llegeix en minuts

El president del Tribunal Constitucional (TC), Juan José González Rivas, ha demanat aquest dilluns no anticipar «judicis de valor» sobre els nomenaments dels nous magistrats i ha assegurat que veu «amb respecte» les designacions que va aprovar el Congrés dels Diputats.

Així s’ha expressat González Rivas en una entrevista a TVE, recollida per Europa Press, quan li han preguntat pel perfil d’Enrique Arnaldo i Concepción Espejel per al TC. El magistrat ha explicat que la comissió de nomenaments de la Cambra baixa «va valorar la idoneïtat de les persones proposades», el Congrés va possibilitar els nomenaments i el Tribunal Constitucional, «en l’ús de les seves facultats normatives», els va verificar.

«Crec que singularitzar o no en una determinada persona abans d’haver accedit a l’acompliment de la magistratura constitucional és un avançament, perquè seran les resolucions que es dictin, la capacitat i la competència el que consolidaran una jurisprudència que emana de fa 42 anys», ha dit el president de l’òrgan constitucional, que ha argumentat que no només defensa els drets, «sinó l’aplicació del principi rector de política social» i «examina aspectes tan importants com la constitucionalitat de la llei i la resolució dels conflictes d’atribucions i competència».

Notícies relacionades

En aquest context, González Rivas ha destacat «dos aspectes i principis» dels jutges com «la independència i imparcialitat» i ha recordat que, davant de decisions que afectin mesures polítiques, hi ha la possibilitat de la recusació o l’abstenció. «Correspon al jutge o al ple del tribunal resoldre si és procedent», ha assegurat, mentre reiterava que «aventurar aquesta situació sense tenir en compte el procés o la situació que es valora és anticipar un judici de valor». «Molt respectable, però susceptible d’analitzar en cada circumstància concreta», ha apuntat.

Sobre el bloqueig del Consell General del Poder Judicial, el president del TC ha confiat que es doni una solució «al més aviat possible», ja que, segons ha aclarit, el bloqueig produeix limitacions en institucions com el Tribunal Suprem i impedeix que el CGPJ exerceixi tasques d’«inspecció, règim disciplinari i nomenaments».