Al Congrés

Partits nacionalistes volen eliminar la monarquia a través llei de memòria democràtica

  • ERC, Bildu, Junts, PDECat, la CUP i BNG presenten una esmena per suprimir el títol de rei d’Espanya

  • El Govern no compta encara amb l’aval dels seus socis parlamentaris per aprovar la norma al Congrés

Partits nacionalistes volen eliminar la monarquia a través llei de memòria democràtica
1
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

Diversos partits nacionalistes volen eliminar la monarquia. L’objectiu no és nou, però sí que ho és la nova via per la qual volen intentar-ho. ERC, EH Bildu, Junts, PDECat, la CUP i BNG han registrat una esmena a la llei de memòria democràtica per «suprimir el títol de rei d’Espanya». Sens dubte, el canvi que proposen no tirarà endavant al Congrés. I, a més, tot i que original, la seva proposta xocaria amb la Constitució i seria tombada pel Tribunal Constitucional. El que sí que permet veure aquesta esmena és que el Govern no compta encara amb el recolzament de part dels seus socis parlamentaris per aprovar una de les lleis estrella de la legislatura.

La redacció de l’esmena registrada és senzilla. «D’acord amb el disposat a l’article 41, se suprimeix el títol de rei d’Espanya així com tots els privilegis i prerrogatives personals i familiars que se’n deriven». En poc més de 30 paraules, els 29 diputats nacionalistes volen canviar la forma d’Estat d’Espanya agafant-se a un article del projecte llei de memòria democràtica relatiu a la retirada de «reconeixements, honors i distincions» concedits per «exaltació o enaltiment» de la dictadura de Franco.

Notícies relacionades

«La restauració de la Monarquia a l’Estat espanyol té el seu origen en la dictadura franquista», argumenten per defensar que s’ha de suprimir el títol de rei d’Espanya. A continuació, recorden que Joan Carles I va reconèixer «la legitimitat política sorgida el 18 de juliol del 1936, enmig de tants sacrificis, de tants sofriments, tristos, però necessaris, perquè la nostra pàtria encarrilés de nou el seu destí». És a dir, que va exaltar la dictadura. Finalment, resten valor al referèndum que va emparar la Monarquia per presentar-se com una disjuntiva entre «una dictadura absoluta o una mena de sistema nou anomenat “monarquia parlamentària”».

Aconseguir els recolzaments per impulsar aquesta esmena és del tot improbable i, a més, seria anticonstitucional. La Constitució, en el seu títol segon, blinda la figura del rei d’Espanya. Per tant, un canvi de la forma de l’Estat requeriria una modificació substancial de la Carta Magna.