La Generalitat no es personarà si no s’identifica l’autor de les lesions a agents

El Govern redobla el seu pacte amb la CUP sobre acusacions de Mossos

El Govern redobla el seu pacte amb la CUP sobre acusacions de Mossos

FERRAN NADEU

1
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

En plena negociació del Govern d’ERC i JxCat amb la CUP per a l’aprovació dels Pressupostos, fonts de l’Executiu han confirmat que la Generalitat no es personarà com a acusació particular contra manifestants després de manifestacions amb disturbis si malgrat existir lesions a Mossos d’Esquadra en els aldarulls, no es pot acreditar l’autor d’aquestes. Així ho ha avançat el diari ‘Ara’ i ho han confirmat fonts del Govern que, amb tot, recorden que es tracta d’una obvietat: no es pot acusar quan no es disposa d’evidències de l’autoria d’unes lesions.

El pacte d’investidura entre Esquerra i la CUP va incloure una referència a aquesta qüestió de fons, la que ha de fer el Govern davant una lesió a un Mosso d’Esquadra en una manifestació. L’acord disposa que els serveis jurídics que defensen els agents en Interior s’integraran al gabinet central del Govern –mesura ja adoptada per l’executiu de Pere Aragonès– i que la Generalitat retirarà les acusacions particulars contra participants en mobilitzacions llevat dels casos en què hi hagi lesions acreditades a agents.

És «de perogrullo»

Notícies relacionades

Ara es confirma que tampoc s’emprendran accions legals si no hi ha una evidència de qui va ser l’autor d’aquestes lesions. Fonts d’Interior consideren que tot això és «de perogrullo» i que compliran l’acordat amb la CUP. No obstant, hi ha casos que –com en el judici als anomenats nou de Lledoners»– els agents no van poder identificar els autors dels aldarulls, en la vista oral.

A ulls d’Interior i de l’àrea jurídica del Govern aquesta obvietat no és incompatible amb cap altra evidència: la Generalitat continuarà perseguint els casos en els quals sí que hi ha lesions i evidències de qui han sigut els autors d’aquestes. I això malgrat la incomoditat que genera aquesta qüestió davant les pressions de certs sectors independentistes contra la personació del Govern en aquestes causes. La Generalitat al·lega que defensa i defensarà els seus funcionaris.