Reforma discutida

Els lletrats del Parlament van canviar el seu criteri sobre l’article del reglament que blindaria Borràs

  • Els serveis jurídics proposaven el 2019 especificar per quins delictes es podia suspendre un diputat, mentre que ara demanen eliminar les al·lusions a la corrupció

Pla mitja de la presidenta del Parlament  Laura Borras  presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen  ACN

Pla mitja de la presidenta del Parlament Laura Borras presidint la Mesa abans de comencar el ple d investidura el 26 de marc del 2021 (horitzontal) Job Vermeulen ACN / ACN / Job Vermeulen

4
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els lletrats del Parlament han canviat radicalment d’opinió en dos anys sobre la reforma del reglament de la Cambra. Els lletrats pensaven el 2019 que, per resoldre els problemes jurídics que observaven a l’article 25.4 de la Cambra –el que parla de suspendre diputats quan se’ls obri judici oral «per delictes vinculats a la corrupció»– calia especificar quins eren aquests delictes. Per contra, en la proposta de reforma que han realitzat aquest any i que la Mesa va debatre la setmana passada aquest article directament desapareixia.

El seu nou criteri beneficia Laura Borràs: la presidenta del Parlament està imputada per fraccionar contractes per a presumptament afavorir un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes i, si es consolida el canvi, quedaria blindada fins que hi hagi sentència ferma. Aquesta maniobra, revelada per EL PERIÓDICO, va aixecar una tempesta política que va deixar JxCat sol en defensa dels canvis que afavoririen la seva candidata en les últimes eleccions. Ni ERC, soci dels postconvergents al Govern, ni la CUP, l’altre grup independentista de la Cambra, van donar el seu recolzament a Borràs.

Amb el document del 2019 –a què ha tingut accés aquest diari– a la mà encara costa més d’entendre la reforma proposada ara pels lletrats, a qui l’oposició acusa d’extralimitar-se quan pretenen eliminar del reglament l’al·lusió a la corrupció com a causa per suspendre un diputat. Fa dos anys, els serveis jurídics de la Cambra van enviar a tots els partits de la ponència conjunta de reforma del reglament unes «recomanacions» en què també s’abordava la modificació de l’article 25.4.

Delictes coincidents

En aquella ocasió, no obstant, els lletrats suggerien, en comptes de la seva eliminació, especificar els delictes pels quals «el ple pot acordar la suspensió dels diputats en cas que siguin processats o se’ls imputin càrrecs en una causa d’ordre penal». Esmentaven els de tràfic d’influències, prevaricació, suborn i malversació de cabals públics. Borràs està imputada per malversació, prevaricació, falsedat documental i frau a l’administració mentre va estar al capdavant de la Institució de les Lletres Catalanes. El més probable és que el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya li obri judici oral en els pròxims mesos.

Per oferir més garanties als diputats, en les recomanacions del 2019 els serveis jurídics proposaven afegir un cinquè punt a l’article 25 del reglament que especificava que «el procés [de suspensió] requereix el dictamen favorable a la suspensió de la comissió de l’estatut dels diputats». 

Dijous passat, en una entrevista a TV-3, Borràs es va defensar de les informacions sobre que la reforma que proposen ara els lletrats la beneficia dient que són una «intoxicació» i que els serveis jurídics del Parlament ja «es van manifestar» el 2019. Segons ella, l’informe actual és «un acumulat de les propostes que s’havien treballat en l’anterior legislatura en l’àmbit de la comissió del reglament». Però és molt diferent especificar els delictes que es pot considerar que estan dins de l’epígraf «corrupció» que eliminar directament l’article que al·ludeix a la corrupció.

Disconformitat patent

El que sembla clar és que els lletrats de la Cambra estan molt disconformes amb la redacció de l’article 25 del reglament. El 2019 la ponència de reforma havia de servir per abordar la possibilitat de les intervencions telemàtiques, i la intenció poc oculta de JxCat era que en un futur fos factible la investidura d’un president absent, com era el cas de Carles Puigdemont. Però els serveis jurídics van aprofitar el document de recomanacions per proposar també canvis en les causes de suspensió dels diputats, tot i que en un sentit molt diferent del que suggereixen ara.

Notícies relacionades

Segons fonts jurídiques, quan el 2017 es va introduir aquest article al reglament es va fer sense el vistiplau dels lletrats, que ara opinen que «no té cap precedent ni referent en el nostre dret parlamentari» i que compromet «la presumpció d’innocència» dels diputats imputats. La referència a la corrupció va entrar al reglament de la Cambra a petició de la CUP, que va transaccionar el text amb Junts pel Sí (ERC i JxCat) i va rebre el recolzament de tots els partits excepte el PP. Els anticapitalistes van aprofitar que el juliol del 2017 es va obrir el meló de la reforma del reglament –quan l’independentisme buscava aplanar el camí de l’aprovació de les lleis de desconnexió– per ‘colar’ aquest precepte.

¿Què ha canviat entre el 2019 i el 2021? En l’àmbit dels serveis jurídics del Parlament, han canviat sobretot els noms dels principals lletrats. Borràs va rellevar el juliol d’aquest any el secretari general del Parlament, Xavier Muro, en el punt de mira de JxCat des de l’anterior legislatura per les seves advertències en afers com la inhabilitació de Quim Torra o les resolucions sobre la Monarquia. La nova secretària general de la Cambra és Esther Andreu, i el nou lletrat major –que substitueix Joan Ridao, que va deixar el càrrec vacant al març– és Miquel Palomares. Tots dos firmen, amb Antoni Bayona, l’informe de «propostes jurídiques i tècniques del reglament» que blindaria Borràs.