Coincidència d’agendes

Aragonès a Glasgow i Borràs a Londres

  • El president acudirà diumenge i dilluns a la Cimera del Clima i la presidenta del Parlament a la Cambra dels Comuns, també dilluns

  • Només l’excandidata de Junts té tancada una trobada amb una diputada de l’SNP escocès

Aragonès a Glasgow i Borràs a Londres
2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els atzars de les agendes, o la pràctica de la contraprogramació, permetran a l’independentisme català traslladar el seu gran derbi, el que juguen eternament ERC i Junts, a la Gran Bretanya.

Amb tot just 100 minuts de diferència, les bústies dels mitjans catalans van rebre aquest dijous sengles convocatòries de premsa. Una, la del president, Pere Aragonès, amb detalls del seu viatge a Glasgow i la seva assistència, diumenge i dilluns, a la cimera del clima COP26.

L’altra, la de la presidenta del Parlament, Laura Borràs, que ret visita a la Cambra dels Comuns, a Londres, dilluns. 400 milles de distància, 640 quilòmetres, una mica més del que cosa separa Madrid de Barcelona.

Les agendes tenen un pelatge òbviament diferent. Aragonès es reuneix amb diverses associacions de governs subestatals i manté contactes bilaterals amb els executius de Baden-Württemberg (per allò dels ‘quatre motors’ d’Europa), de l’estat de Washington (el que té Olympia, a 100 quilòmetres de Seattle, de capital) i de Còrsega.

Un matí a Portcullis House

Borràs, per la seva banda, es reunirà amb el president de la Cambra, o ‘speaker’, Sir Lindsay Hoyle; amb les diputades de la Cambra dels Comuns i amb els diputats de l’All Party Parlamentary Group on Catalonia. Aquest grup de discussió sobre el procés agrupa 21 parlamentaris de fins a sis grups de la Cambra.

Notícies relacionades

¿Algun nexe en comú entre Aragonès i Borràs? L’SNP escocès, el partit independentista hegemònic a l’antic regne. Aragonès coincidirà en la cimera d’una d’aquestes associacions subestatals amb la ‘premier’ escocesa Nicola Sturgeon. I Borràs serà rebuda, així que creui la porta de Portcullis House, per la diputada de l’SNP Joanna Cherry.

Equilibris escocesos

El gran dubte és fins a quin punt faran equilibris els independentistes escocesos. Veure’s només amb Junts, amb qui fos candidata a la Generalitat, trencaria, tot i que sigui només amb una diputada a Westminster, amb les prevencions que l’SNP va mantenir al seu dia amb Carles Puigdemont, per les seves accions unilaterals, l’1-O i la DUI. És clar que la negativa del primer ministre britànic, Boris Johnson, a permetre un segon referèndum a Escòcia potser acosti, ara, l’SNP a tesis més unilaterals. D’altra banda, una eventual, i de moment no agendada, trobada a Glasgow entre Aragonès i Sturgeon, enfosquiria tota la visita a Portcullis House de Borràs.