Sindicatura de Comptes

El PSC denuncia irregularitats en la gestió del personal de gairebé el 80% de les empreses públiques catalanes

Els socialistes creuen que hi ha «mala praxi generalitzada» també en la contractació de béns i serveis

A1-116402764.jpg

A1-116402764.jpg / MARC MARTI FONT (DDG)

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Fa mesos que la Sindicatura de Comptes de Catalunya, organisme de fiscalització del sector públic, dona la veu d’alarma respecte a les empreses públiques de la Generalitat. En els últims informes d’aquest ens, corresponents als anys 2019, 2020 i 2021, es detecten irregularitats quant a la gestió del personal en el 77% de les empreses analitzades, mentre que en el 72% hi ha problemes amb la contractació de béns i serveis.

A partir d’aquests 39 informes de la Sindicatura, el PSC ha denunciat aquest dimarts la situació de «mala praxi generalitzada» en l’administració, i ha demanat que s’hi posi fi. Els diputats socialistes Alícia Romero i Jordi Riba han afirmat, no obstant, que dubten que el Govern l’abordi, perquè en el pla de govern de 2017 ja s’apuntava a la creació d’un organisme per centralitzar les compres de la Generalitat, i és una promesa que es torna a fer en aquest 2021. «No hi ha prioritat política», ha resumit Romero.

Aquesta centralització de les compres podria evitar irregularitats «recurrents», segons denuncia el PSC, vinculades per exemple a la contractació de personal, el fraccionament de contractes o els concursos amb criteris confusos.

Les irregularitats que detecta la Sindicatura són d’una gravetat variable. Els diputats socialistes han recordat que, si l’organisme veu indici de delicte, ha d’elevar els seus informes a la instància corresponent –la fiscalia o el Tribunal de Comptes, per exemple–, però en la majoria dels casos es tracta més aviat d’observacions vinculades a pràctiques incorrectes.

Per exemple, la Sindicatura denuncia que el 2016 la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA) no va respectar «els principis d’igualtat, mèrit i capacitat» en la selecció de personal per a llocs de comandament. O que Ferrocarrils de la Generalitat cobreix necessitats conjunturals amb personal de ETTs, amb el corresponent sobrecost. O que la Fundació Institut d’Estudis Espacials de Catalunya va subscriure dos contractes el 2017 amb una empresa vinculada amb tres investigadors que feien la seva feina a la mateixa Fundació, incorrent en una incompatibilitat.

Una llei de contractació contra la inflació d’entitats

Notícies relacionades

Per subsanar-ho, el PSC demana aprovar una nova llei de contractació pública de Catalunya, recuperant l’esperit de la ‘llei Aragonès’ que no es va poder aprovar en l’última legislatura catalana.

Els socialistes també volen obrir una reflexió sobre si el fet que la Generalitat tingui 365 entitats dependents representa una xifra excessiva: «Comporta una atomització» que dificulta el control, per la qual cosa aposten per racionalitzar-les i reordenar-les, segons Riba. Catalunya és la comunitat amb més organismes dependents de l’executiu autonòmic; la segueix, a molta distància, Andalusia, amb 239.