Investigació judicial

La Mesa del Parlament debat aquest dimarts per sorpresa una reforma que blindaria Borràs

  • Els serveis jurídics proposen eliminar del reglament l’al·lusió a la corrupció com a causa per suspendre un diputat

H_3772476.jpg

H_3772476.jpg / Job Vermeulen (ACN)

2
Es llegeix en minuts
Daniel G. Sastre
Daniel G. Sastre

Periodista

Especialista en política catalana i espanyola

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Mesa del Parlament debatrà aquest dimarts per sorpresa un informe que pot evitar que Laura Borràs deixi la seva acta de diputada quan el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) li obri judici oral. La presidenta de la Cambra, imputada per facturar contractes per presumptament afavorir un amic quan dirigia la Institució de les Lletres Catalanes, es podria beneficiar d’un canvi en el reglament que la blindaria fins que hi hagi una sentència ferma.

Amb el pretext de fer una «revisió tècnica dels articles del Parlament que plantejaven problemes d’aplicació o interpretació», la Mesa va demanar l’1 de setembre passat un document amb propostes alternatives als serveis jurídics de la Cambra. Malgrat que l’informe té data del 20 de setembre, fonts de l’òrgan rector del Parlament expliquen que aquest dilluns es va introduir d’improvís en l’ordre del dia de la reunió de la Mesa.

L’article 25

El document proposa canvis per millorar el funcionament de la Cambra després de la pandèmia de Covid, l’equitat de gènere o els aspectes lingüístics, entre altres, però la modificació que beneficiaria Borràs seria la de l’article 25 del reglament del Parlament. Els serveis jurídics proposen, dins l’apartat de «propostes d’adequació a l’ordenament jurídic vigent», que s’elimini tot un punt del reglament.

En concret, el que afirma: «En els casos que l’acusació sigui per delictes vinculats a la corrupció, la Mesa del Parlament, una vegada sigui ferm l’acte d’obertura del judici oral i en tingui coneixement, ha d’acordar la suspensió dels drets i deures parlamentaris de manera immediata». I continua dient que «si es plantegen dubtes sobre el tipus de delicte o el règim d’incompatibilitats aplicable al llarg de la suspensió, fa falta el dictamen de la comissió de l’estatut dels diputats».

«Sense precedents»

És el cas de Borràs, que espera que el TSJC obri judici oral contra ella, presumiblement en els pròxims mesos. Els serveis jurídics del Parlament proposen eliminar aquest punt perquè «no té cap precedent ni referent en el nostre dret parlamentari». «Contempla una causa de suspensió de l’exercici d’un dret fonamental (el de participació política) que presenta seriosos dubtes de constitucionalitat respecte a la presumpció d’innocència, que també és un dret fonamental», diu l’informe, a què ha tingut accés EL PERIÓDICO, d’acord amb què ha defensat la presidenta del Parlament.

Notícies relacionades

En aquest text també desapareix de l’article 25 una altra referència que podria perjudicar Borràs. Es tracta de l’al·lusió que els diputats poden ser suspesos dels seus drets i deures parlamentaris «si és ferma l’ordre de processament o d’obertura de judici oral i el ple del Parlament ho acorda per majoria absoluta, atesa la naturalesa dels fets imputats».

En cas de produir-se, aquestes modificacions xocarien amb les promeses de regeneració dels partits, que per norma general han acceptat per suspendre la militància d’un dirigent la referència de l’ordre de processament o l’obertura del judici oral. Fonts parlamentàries van explicar que els partits no han rebut fins aquest dilluns a la tarda l’informe que es veurà l’endemà a la Mesa.