DECISIÓ JUDICIAL

El fiscal exculpa Aragonès de la creació dels avals per al Tribunal de Comptes

  • El ministeri públic descarta que hagi comès els delictes de prevaricació i malversació i sol·licita que es desestimi la querella i les denúncies contra el mandatari català

El fiscal exculpa Aragonès de la creació dels avals per al Tribunal de Comptes

EFE / ENRIC FONTCUBERTA

1
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Fiscalia Superior de Catalunya ha exculpat aquest dilluns el president de la Generalitat, Pere Aragonès, i els seus consellers Jaume Giró i Laura Vilagrà, d’haver comès els delictes de prevaricació i malversació de fons en relació amb la decisió de l’Executiu català de crear un fons de 10 milions d’euros per cobrir la fiança de 5,4 milions d’euros fixada pel Tribunal de Comptes als exdirigents independentistes per les despeses exteriors del procés. El ministeri públic ha remès un escrit davant el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya perquè es desestimi la querella presentada per Vox i les denúncies de l’entitat Convivència Cívica i el diputat de Ciutadans Carlos Carrizosa.

La fiscalia considera «precipitada i irreflexiva» la interposició de les querelles i denúncies, alhora que remarca que «de cap manera» queda acreditada la conducta imputada als alts càrrecs de la Generalitat, perquè «l’aprovació» de la norma per la qual es creava el fons no ha produït cap perjudici patrimonial a l’Administració pública, sinó que es «limita» a crear aquest dipòsit. En opinió del fiscal tampoc es pot concloure «sense més ni més» que aquest decret llei tingui com a objecte «exclusivament beneficiar persones concretes i preseleccionades», sinó que el seu redactat conté una «vocació de continuïtat». Per tant, sosté, manca d’arbitrarietat i descarta la comissió d’un presumpte delicte de malversació.

Acte legislatiu, no administratiu

Notícies relacionades

Respecte a la presumpta prevaricació, després de portar a terme una superficial anàlisi de la jurisprudència, el fiscal Pedro Ariche incideix que el decret llei de la Generalitat pel qual es crea el fons «no constitueix» una resolució administrativa, sinó que «es tracta d’una disposició de naturalesa legislativa». És a dir, no es pot aplicar aquell delicte que castiga «l’autoritat o funcionari públic que, sabent la seva injustícia, dicti una resolució arbitrària en un assumpte administratiu». 

La Fiscalia de Barcelona, per la seva banda, manté oberta una investigació contra els membres de l’Institut Català de Finances (ICF) que van aprovar avalar les fiances sol·licitades als dirigents del procés encausats al Tribunal de Comptes. Per ara, ha pres declaració a alguns dels seus components. El Tribunal de Comptes va decidir fa uns dies rebutjar aquest aval, per això ERC va dipositar la garantia i altres ex alts càrrecs, com Artur Mas, van dipositar les seves vivendes.