Davant la no renovació del CGPJ

El Suprem adverteix que no cobrir les vacants implicarà un miler de sentències menys a l’any

  • L’informe ha coincidit amb la renovació d’alguns òrgans constitucionals, però no el CGPJ, del qual depenen els seus nomenaments

  • Per a l’elecció del magistrat del Constitucional no s’ha recorregut a cap de l’alt tribunal, cosa que evita augmentar-ne les vacants

El Suprem adverteix que no cobrir les vacants implicarà un miler de sentències menys a l’any
5
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

Semblava que el Tribunal Suprem estava esperant que hi hagués un primer acord per renovar els òrgans constitucionals amb mandat caducat i que en quedés fora el Consell General del Poder Judicial (CGPJ), del qual depenen els seus nomenaments, però la sala de govern de l’alt tribunal ha aprovat aquest divendres un informe del seu gabinet tècnic en què adverteix dels problemes que portarà la no cobertura de les vacants que pateix per jubilació i mort. En aquest dictamen es conclou que aquest fenomen, si s’allarga, serà «insostenible» i «implicarà que es dictaran aproximadament 1.000 sentències menys a l’any entre totes les sales, amb allargament dels temps de resposta en les qüestions de fons, i que es retardaran enormement les decisions d’inadmissió, que són nombrosíssimes i n’hi ha diverses desenes de milers a l’any».

L’informe del gabinet tècnic analitza la complexa situació que afronta el tribunal, que ja té 11 places sense cobrir (un 14% de la seva plantilla de 79 magistrats), que s’ampliaran a 16 l’any vinent, amb la jubilació de cinc magistrats més, cosa que suposarà el 20,25% de la seva plantilla vacant, moment en què les fonts de l’òrgan de govern dels jutges consultades per EL PERIÓDICO consideren que la situació serà «preocupant». Malgrat que el Suprem sol ser el calador habitual per nomenar els magistrats del Constitucional, en aquesta ocasió no se n’ha nomenat cap, per això aquest no ha sigut motiu per augmentar el nombre de vacants.

Segons assenyala l’informe del gabinet tècnic, «no hi ha organització que pugui resistir, sobretot quan aquestes vacants es produeixen en llocs que, evidentment, no tenen articulat un sistema legal de substitució com a la resta de càrrecs de la carrera judicial».

El Suprem adverteix que les conseqüències desfavorables repercutiran tant en la fase d’admissió dels recursos de cassació com en la d’enjudiciament i decisió. «Aquest estat de coses no pot ser remeiat, per més que es vulgui fer el sobreesforç, assignant més ponències als magistrats, perquè la formació de la doctrina jurisprudencial que ha d’orientar l’activitat de tots els òrgans judicials de les diferents jurisdiccions requereix un estudi i deliberació molt reflexiu i curós dels recursos, amb més motiu en el context de l’actual caracterització jurídica del recurs de cassació en moltes de les sales, basat en una selecció rigorosa dels recursos que s’admeten, amb base en el criteri de l’interès cassacional per a la formació de la jurisprudència».

A tots els esglaons jurisdiccionals

Aquesta dilació en el temps de l’admissió de les cassacions repercutirà també, segons l’informe, sobre el conjunt de tots els esglaons jurisdiccionals, al retardar-se en la mateixa mesura la solució jurisprudencial per a les qüestions problemàtiques que se susciten davant els tribunals d’instància, «i que podrien resoldre’s amb rapidesa i seguretat jurídica si el Tribunal Suprem estigués en condicions de resoldre amb agilitat i deteniment la correcta interpretació i aplicació de les normes en joc».

L’informe aprovat destaca que «la impossibilitat legal del CGPJ en pròrroga del seu mandat d’efectuar nomenaments per cobrir les vacants, unida a la incertesa sobre quan es constituirà el nou Consell, fa que el funcionament del tribunal es vegi greument minvat: en l’actualitat amb una plantilla un 14% inferior a la legalment prevista, i d’aquí pocs mesos (a finals d’octubre del 2022), si perdura aquesta situació, amb una disminució del 20% de les places. I, tot això, en un context de crisi econòmica, social i sanitària, que és notori que està incrementant els litigis».

Així mateix, recorda la Sala que el Tribunal Constitucional ha reiterat en multitud d’ocasions en la seva doctrina que la justícia tardana no és veritable justícia, ja que pot suposar un menyscapte de la tutela judicial efectiva. «Doncs, bé, aquesta situació no farà res més que demorar la resolució de multitud de recursos a les corresponents sales, amb el greu perjudici que això suposa tant per al jutjable com per a la imatge de la justícia en la consciència ciutadana, l’enfortiment de la qual és clau per al manteniment de la pau social», diu l’informe.

Evitar el col·lapse

«És imprescindible per això –conclou l’informe– la ràpida cobertura de les vacants existents al Tribunal Suprem així com les que de forma imminent es produiran, si no es vol acabar en el col·lapse del més alt òrgan jurisdiccional del nostre país».

El document fa un repàs de la repercussió que té la impossibilitat de cobrir vacants en cada d’una de les cinc sales del tribunal. Excepte en la Sala II (la penal), a què la falta de cobertura de vacants no l’afecta en el futur immediat, a la resta de sales la situació es defineix com a molt preocupant si no es cobreixen amb urgència les places vacants.

Notícies relacionades

Es remarca que a la Sala Contenciosa Administrativa hi ha actualment sis vacants sense cobrir (gairebé un 20% de la plantilla), a què sumaran dues més el març i l’abril del 2022, «amb greu perjudici en la litispendència i taxa de resolució, i és molt probable que s’arribi a les 450 sentències menys en còmput anual». Per la seva banda, a la Sala I (la civil) es destaca que la vacant que està actualment sense cobrir representa un 10 per cent de la plantilla, a més que l’anterior vacant va tardar sis mesos a cobrir-se. Tot això es considera «un evident perjudici» en una sala ja sobrecarregada de treball, i que, si persisteix la situació, es calcula que dictarà 100 sentències anuals menys, 

Respecte a la Sala Social, amb tres vacants actualment i dues més de previstes (inclosa la presidenta) per abans de l’octubre del 2022, es remarca que és pràcticament un 40% menys de la plantilla, de 13 magistrats, cosa que seria absolutament insostenible i podria portar al col·lapse total, amb 400 sentències menys a l’any i una alta demora en la resolució dels assumptes. I a la Sala Militar, amb una plaça vacant i una més prevista el 2022, s’indica que això tindrà un inevitable impacte.