Cara a cara parlamentari

Sánchez i Casado protagonitzen avui el seu primer duel al Congrés després de l’acord per renovar òrgans caducats

El líder del PP pregunta al president del Govern sobre l’escut social

Sánchez i Casado protagonitzen avui el seu primer duel al Congrés després de l’acord per renovar òrgans caducats

Ballesteros / Efe

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

El líder del PP, Pablo Casado, ha triat el denominat escut social aprovat pel Govern durant la pandèmia de la Covid per preguntar al president, Pedro Sánchez, en el ple de control del Congrés d’aquest dimecres. Aquest serà el seu primer cara a cara parlamentari després de l’acord arribat entre l’Executiu i el primer partit de l’oposició per renovar el Tribunal Constitucional, el Tribunal de Comptes, el Defensor del Poble i l’Agència de Protecció de Dades.

«¿Considera que les decisions del seu Govern no deixen ningú enrere?», diu la pregunta que Casado formularà a Sánchez, que ha vingut reiterant des de l’esclat de la crisi sanitària que les mesures adoptades pel seu Executiu en l’àmbit social i econòmic –o que van anomenar escut social– no deixarien ningú enrere.

Es tracta, com ve sent habitual, d’un interrogant genèric que Casado aprofitarà per interpel·lar el cap de l’Executiu sobre diversos assumptes, entre els quals amb tota seguretat els Pressupostos Generals per al 2022 que la setmana passada van aterrar al Congrés entre crítiques, entre d’altres, del mateix PP.

Acord forjat en 24 hores

Però la importància d’aquest nou duel parlamentari ve donada perquè serà la primera vegada que els uns i els altres tornin a veure’s al Congrés després de l’acord de fa uns dies entre el Govern i el PP per actualitzar tots els òrgans constitucionals caducats, tret del Consell General del Poder Judicial (CGPJ).

Va ser precisament en l’última sessió de control quan el president dels populars va allargar la mà a Sánchez per a aquesta renovació i 24 hores després el ministre de la Presidència, Félix Bolaños, i el secretari general del PP, Teodoro García Egea, tancaven l’acord.

Cal veure si aquest consens es colarà d’alguna manera en les seves intervencions. Qui sí que el portarà al ple d’aquest dimecres és Esquerra Republicana (ERC), soci del Govern al Congrés. En concret, serà la portaveu adjunta d’aquest partit, Carolina Telechea, qui preguntarà al ministre de la Presidència, Relacions amb les Corts i Memòria Democràtica, Félix Bolaños, per què considera que ha arribat a «un bon acord» sobre la renovació dels òrgans constitucionals.

La inseguretat als carrers d’Abascal

Notícies relacionades

A més de Casado, Sánchez respondrà a dues preguntes més de l’oposició, com és habitual. D’una banda, el líder de Vox, Santiago Abascal, demanarà al president que especifiqui les mesures que pensa adoptar el seu Govern «per tornar la seguretat als barris i ciutats d’Espanya».

Per la seva banda, el representant de Terol Existeix, Tomás Guitarte, vol que Sánchez li digui «en quina mesura compleix el projecte de Pressupostos Generals de l’Estat per al 2022 amb els punts de l’acord d’investidura firmat entre el PSOE i Terol Existeix».