Moció de censura

L’oposició a Badalona prepara un govern unitari per fer fora Albiol

  • Els grups aliens al PP negocien repartir-se les àrees de l’executiu municipal de forma proporcional i dibuixen accions immediates per exhibir un canvi d’etapa

jcarbo43457656 albiol180523141538

jcarbo43457656 albiol180523141538 / RICARD CUGAT

3
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +
Àlex Rebollo
Àlex Rebollo

Periodista

ver +

A Xavier García Albiol se li acaba el temps. L’oposició a Badalona ja ha posat fil a l’agulla per desbancar l’alcalde amb una moció de censura que creï un nou govern unitari. Després que el PSC hagi fet un pas endavant i s’hagi conjurat amb la resta de grups per fer fora el popular, no hi ha marxa enrere i el líder socialista, Rubén Guijarro, es perfila com a alcaldable.

La negativa d’Albiol a dimitir després de destapar-se els ‘Papers de Pandora’ que revelen que va rebre un poder general d’una societat de Belize, un petit paradís fiscal al nord de Centreamèrica, va permetre la conjunció de diferents sensibilitats per orquestrar una operació ‘tots a l’una’. Fonts municipals confirmen que en la reunió feta aquest dimarts, la primera amb focus mediàtics, van acordar que en el nou govern quedessin representats els cinc grups i van dibuixar les primeres línies de treball del futur executiu, centrat en mesures «immediates» que «evidenciïn un canvi i una nova etapa post-Albiol».

Els partits es van posar pressa i es van emplaçar a tenir preparada la moció abans del pròxim ple ordinari, fixat per a dimarts. «Volem que Albiol hi acudeixi sabent que serà la seva última sessió», apunten fonts municipals, i assenyalen que aquesta mateixa setmana podria quedar tancat l’acord. No obstant, tot i que els grups coincideixen en aquesta intenció, hi ha els que advoquen per no marcar-se terminis i treballar «sense pressió». Una vegada estigui registrada, en deu dies hàbils s’ha de convocar un ple extraordinari per a la moció de censura.

Proporcional

Aquestes veus asseguren que, com a mínim, hi haurà set tinents d’alcalde, tot i que poden augmentar perquè tant el PSC com Guanyem Badalona En Comú volen que la representativitat obeeixi al seu pes electoral. La moció de censura prosperarà perquè el PP té 11 regidors i la resta en suma 16, però l’oposició està molt atomitzada: el PSC té sis regidors; Guanyem, quatre; ERC, tres; Badalona En Comú Podem, dos, i Junts, un; per la qual cosa l’elaboració de l’estructura de govern serà una prova de foc. «Aquesta és la crisi més greu de la nostra història democràtica a Badalona», va asseverar Guijarro a La 2 per emplaçar la resta de partits a ajuntar forces.

Que l’alcaldia quedarà en mans de Guijarro no entra en discussió, però sí la proporcionalitat dins de la junta de govern. Així, el repartiment de l’alcaldia, un dels motius que van portar al fracàs d’un govern d’unitat contra Albiol el maig del 2020, no aparenta ser un obstacle en les negociacions, i queda el lloc reservat per als socialistes. Però des de Guanyem insisteixen que volen un «lideratge col·legiat», tot i que la vara la llueixi el PSC, perquè «l’alcalde ha de delegar». Descarten haver reclamat una vicealcaldia i insisteixen que, per a això, s’haurien d’acollir abans al règim de grans ciutats com Girona.

No hi ha marxa enrere

Tot i que el PSC havia mantingut certa ambigüitat sobre què passaria en cas que Albiol decidís dimitir, fonts dels socialistes afirmen que una suposada dimissió de l’alcalde –tot i que des del cercle d’Albiol neguen qualsevol possibilitat que això passi– no alteraria les negociacions per un nou govern a Badalona. «La situació seria la mateixa, hi hauria un petit canvi de format jurídic de com procedir, però s’arribaria a un acord», remarquen.

Notícies relacionades

Cs, per la seva banda, tot i que no té representació en el consistori de Badalona insta Albiol a «fer un pas al costat» i a deixar l’alcaldia, però reclama un acord entre el PP i el PSC que allunyi la CUP de la governabilitat de la ciutat.

Albiol continua aferrat al càrrec: «De nou l’oposició, encapçalada pel PSC i la CUP –que van destrossar la ciutat entre el 2015 i el 2020– i després de mesos parlant de moció de censura, ara pretenen tornar a destrossar els avenços aconseguits en any i mig d’alcaldia» va dir a les xarxes socials. «Si els partits perdedors decideixen tirar endavant la moció, ens veurem en les eleccions municipals del 2023», va advertir Albiol en declaracions a la premsa.