Festividad nacional

El Govern celebrarà un Consell Executiu aquest 12-O, però els funcionaris tindran el dia lliure

  • L’Executiu d’Aragonès descarta impulsar iniciatives voluntàries perquè els empleats públics catalans puguin anar a treballar el Dia de la Hispanitat, a diferència de les existents sota el mandat de Torra  

El Govern celebrarà un Consell Executiu aquest 12-O, però els funcionaris tindran el dia lliure

EFE / MARTA PÉREZ

2
Es llegeix en minuts
Gabriel Ubieto
Gabriel Ubieto

Redactor

Especialista en Mercat laboral, empreses, pensions i les diferents derivades del món del treball

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Els membres del Govern celebraran aquest dimarts, 12 d’octubre, el seu Consell Executiu en un palau de la Generalitat buit. No hi haurà funcionaris treballant, com tampoc a les seus dels diferents departaments, i el conclave governamental s’atendrà amb els treballadors del cos de protocol, els assessors i els serveis mínims de guàrdia propis d’un dia festiu. Així ho confirmen tant fonts del Govern com sindicals. Aquest Dia de la Hispanitat no hi haurà cap activitat programada perquè els treballadors públics catalans vagin a l’oficina, a diferència del mandat de Quim Torra, quan sí que es van dissenyar jornades per evitar que els edificis de la Generalitat es quedessin buits un 12 d’octubre. 

«El Consell Executiu s’atendrà amb el personal propi de qualsevol altre dia festiu», responen a preguntes d’EL PERIÓDICO fonts de la Conselleria de Presidència, dirigida per Laura Vilagrà (ERC). No s’ha remès cap directriu extraordinària als sindicats més representatius de la funció pública catalana, segons confirmen fonts de diferents sindicats. Les mateixes fonts tracen diferències amb la legislatura passada, quan la cartera de Funció Pública estava sota el comandament de Jordi Puigneró, avui vicepresident i titular de Territori i Sostenibilitat. 

Notícies relacionades

Una de les iniciatives que va mirar d’aplicar –i va aconseguir en part– el dirigent independentista de Junts va ser obtenir la fotografia que els funcionaris catalans treballen el 12 d’octubre, com qualsevol altre dia feiner. El problema és que la Generalitat no té competències per declarar no festiu una festivitat nacional i aquesta fotografia depenia de fórmules alternatives. El 2020, amb la pandèmia castigant des de la segona onada, no va donar peu a experiments en aquest sentit. Tot i que el 2019 sí que n’hi va haver. El calendari li va jugar una mala passada a Puigneró i és que el 12 d’octubre d’aquell any va caure dissabte, cosa que ja d’entrada evitava fer la sensació d’un dia feiner qualsevol. 

La iniciativa va ser traslladada al 6 de desembre, Dia de la Constitució. Per aquesta festivitat i davant la impossibilitat legal d’obligar els empleats públics a treballar, Puigneró va idear una jornada voluntària perquè el funcionari que volgués anés a les oficines per contribuir a dissenyar el ‘Pla de millora de la qualitat dels serveis i modernització de l’Administració’. La iniciativa es va celebrar sense l’acord de cap dels sindicats amb majories a la taula general de la funció pública, que no van veure amb bons ulls ni la iniciativa ni la compensació posterior per recuperar les hores de lliurament perdudes.