Quatre pendents

El Constitucional vol resoldre tots els recursos del procés per Nadal abans de la renovació

  • Ha de dictar sentència en les impugnacions que es preveien més complicades: les de Bassa, Forn, Forcadell i Junqueras

  • Els seus recursos els revisaran tres magistrats amb el mandat ‘caducat’ des de novembre del 2019

El Constitucional vol resoldre tots els recursos del procés per Nadal abans de la renovació

ACN / MARC PUIG PÉREZ

3
Es llegeix en minuts
Ángeles Vázquez
Ángeles Vázquez

Periodista

Especialista en Tribunals i Justícia

ver +

El Tribunal Constitucional vol posar punt final a la seva responsabilitat en relació amb la sentència del procés per Nadal, abans que els seus magistrats siguin renovats, per evitar que la substitució d’un terç dels seus membres suposi un retard en la resolució dels quatre recursos que encara té pendents perquè caldria donar-los algun temps per estudiar-los, van assenyalar fonts de l’alt tribunal a EL PERIÓDICO.

Tot i que la renovació d’un terç dels seus membres no depèn del tribunal, sinó en aquest cas de les Corts, en vista de la distància que mostren els principals grups parlamentaris, almenys en públic, no sembla que hi hagi d’haver un acord imminent, el que deixa marge al tribunal per complir la seva última previsió i resoldre en els seus pròxims plens fins a nadal els recursos de Dolors Bassa, Carme Forcadell, Joaquim Forn i Oriol Junqueras, que des del principi es va deixar per al final, per ser el més extens i complicat de resoldre.

La primera estimació del Constitucional va ser tenir-los resolts per a l’estiu passat, però aquesta opció va quedar descartada amb les recusacions dels dos magistrats més involucrats en la resolució: Cándido Conde-Pumpido i Antonio Narváez, que capitanejaven l’equip de lletrats dedicats en exclusiva als assumptes de l’1-O. La primera sentència va ser al febrer i va avalar la del Suprem al rebutjar el recurs de Meritxell Borràs. En el mateix sentit van ser el de Carles Mundó i els de Jordi Sànchez i Jordi Cuixart.

Recuperar la demora

Els magistrats que havien d’haver sigut renovats el novembre del 2019 són el president del tribunal, Juan José González Rivas, la seva vicepresidenta, Encarnación Roca, i el magistrat Andrés Ollero. En aquest terç també estava Fernando Valdés, que va haver d’abandonar el tribunal a l’obrir-se judici oral per violència masclista i encara no ha sigut substituït. Els quatre van arribar al Constitucional el 2012, però el seu mandat va vèncer abans de complir els nou anys que preveu la Carta Magna, perquè el seu nomenament es va produir amb retard i la llei reguladora del tribunal preveu descomptar del següent el temps de demora. Al final els van complir al juliol.

Tot i que no sigui imputable al tribunal responsabilitat alguna pel retard en la renovació dels òrgans judicials, encara cal veure com es pren la justícia europea, a la qual estan acudint els condemnats del procés a mesura que el Constitucional resol els seus recursos, que 3 dels 12 magistrats que els han resolt havien sobrepassat el temps que la Constitució preveu per a la seva permanència.

Efectes col·laterals

Notícies relacionades

A més, les fonts consultades assenyalen que la falta de renovació en el tribunal provoca altres efectes col·laterals. En el Constitucional hi ha el costum no escrit que el president i el vicepresident són nomenats entre els magistrats que estan en els seus últims tres anys de mandat, per la qual cosa la falta de renovació dels que tenen el mandat caducat impedeix als del terç següent arribar a la cúpula de la institució.

Són Pedro González-Trevijano, Santiago Martínez-Vares, Juan Antonio Xiol i Antonio Narváez. Al juny els quatre compliran nou anys en el TC. Dos van ser anomenats pel Govern i dos pel Consell General del Poder Judicial. La renovació de l’Executiu no se sol retardar, perquè no depèn de ningú més, però en aquest cas hi ha qui afirma que seria inconstitucional que la fes en solitari, quan el CGPJ no ha sigut renovat i té vetat per llei fer nomenaments mentre estigui en funcions.