PP, Cs i Vox

Les dretes es burlen de la detenció de Puigdemont i n’exigeixen l’extradició

  • Populars i taronges reclamen a Sánchez que s’involucri perquè l’expresident sigui entregat als tribunals espanyols

Les dretes es burlen de la detenció de Puigdemont i n’exigeixen l’extradició

EFE / QUIQUE GARCÍA

2
Es llegeix en minuts
El Periódico

Les dretes confien que l’expresident de la Generalitat Carles Puigdemont sigui extradit a Espanya per asseure’s davant la Justícia després de la seva detenció a Sardenya (Itàlia). PP, Cs i Vox han elevat el to contra el Govern central i han instat l’Executiu central que no sigui indultat, tot i que per a això primer hauria de ser jutjat. Els populars fins i tot han arribat a compartir un tuit de l’expresident del 10 de març del 2009 en què deia «a casa, que ja toca» amb una picada d’ullet, i l’extrema dreta un cartell amb la seva cara entre reixes, burlant-se de la situació processal en què es troba.

El president del partit, Pablo Casado, ha demanat a Sánchez que faci «tot el possible perquè [Carles] Puigdemont sigui extradit d’Itàlia a Espanya» i, si el Suprem el condemna, es comprometi ja que no li concedirà l’indult per poder «seguir al poder». «Els polítics han de respectar la justícia, les seves sentències i les legislacions que impedeixen que ningú estigui per sobre de la llei», ha declarat en un acte a Madrid amb l’associació European Seniors’ Union.

El vicesecretari nacional de Comunicació del PP, Pablo Montesinos, ha instat Sánchez, que «compleixi la seva paraula» i «porti» l’expresident davant la justícia espanyola, així com que es comprometi a no indultar-lo. «A la UE no hi ha impunitat per a qui va fer un cop a la legalitat», ha etzibat en una roda de premsa a Màlaga. Així mateix, ha sol·licitat que l’ordre europea s’apliqui «amb efectivitat» davant els delictes de rebel·lió i de sedició perquè pugui ser jutjat als tribunals del territori nacional.

El «xollo» de Sánchez

Notícies relacionades

Per la seva banda, la presidenta de Ciutadans, Inés Arrimadas, ha lamentat que l’estabilitat d’Espanya «estigui de cap per avall» després de la detenció de Puigdemont i ha dit que Sánchez està «desitjant que no portin Puigdemont perquè se li acaba el xollo». Arrimadas considera que aquest arrest complica la vida política del dirigent socialista perquè «ha elegit socis condemnats per la justícia i pròfugs de la justícia», amb referència a Podem, ERC, el PNB i Bildu, necessaris per aprovar els Pressupostos. Ella s’ha ofert a pactar-los, però això, ha apuntat, requeriria una ruptura total amb aquesta etapa, una cosa que no creu que passi.

L’extrema dreta també ha utilitzat Twitter per exigir que Puigdemont sigui jutjat i empresonat a Espanya: «Aquest colpista renegat ha fet molt mal a Espanya, especialment a Catalunya. Espero que la justícia l’assegui al banc dels acusats i condemni els seus crims abans que el Govern central el torni a posar al carrer», ha escrit Santiago Abascal.