Pols entre administracions

El País Valencià i Andalusia forgen una aliança per millorar el finançament autonòmic

  • Puig i Moreno acorden a Sevilla un front comú per aconseguir superar l’infrafinançament de les dues comunitats

Juanma Moreno se reúne con el presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig

Juanma Moreno se reúne con el presidente de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig / María José López (Europa Press)

1
Es llegeix en minuts

L’aliança entre el president de la Generalitat Valenciana, Ximo Puig, i el seu homòleg andalús, el popular Juanma Moreno, per segellar una postura comuna de cara a la reforma del model de finançament ha fet un pas endavant aquest dimarts després d’una reunió a Sevilla en la qual tots dos han acordat un document d’11 punts amb què esperen establir les bases d’un nou sistema de finançament autonòmic. L’objectiu comú és un nou repartiment de recursos que acabi amb l’infrafinançament que afecta els dos territoris, i per arribar a aquest objectiu els dos territoris opten per un camí compartit. Fa poques setmanes, Puig va intentar aconseguir una aliança similar amb el president català, Pere Aragonès, però aquest només es va comprometre a oferir «complicitat» en la reivindicació, sense més implicació.

Després d’una reunió de més de dues hores, Puig i Moreno Bonilla han comparegut al Palau de San Telmo, seu del Govern andalús, per donar a conèixer el document, que té el plus afegit d’estar subscrit per mandataris de partits polítics diferents. De fet, durant l’atenció als periodistes, tots dos han procurat no trepitjar bassals, en particular evitar el xoc amb la Comunitat de Madrid a compte de la política tributària i han remarcat que l’acord entre tots dos «no va en contra de ningú».

Notícies relacionades

El document conté algunes novetats, com un pacte per reclamar més capacitat de les comunitats autònomes de règim comú per «decidir sobre el nivell dels seus ingressos», així com un acord tàcit per exigir al Govern de Pedro Sánchez un mecanisme transitori de compensació per a les comunitats infrafinançades. A més, tots dos coincideixen que el criteri de repartiment territorial de recursos s’ha de basar en el concepte de població ajustada. La posició de les dues comunitats és que el nou model ha d’aportar més recursos a totes les comunitats (equitat vertical) i «corregir la inequitat horitzontal» mitjançant un sistema que «tingui com a criteri principal» la població ajustada.

Aquesta cimera bilateral revestia un interès especial, precisament perquè significa una aliança entre dos governs de signe polític diferent (PSOE i PP) que permet superar la dinàmica partidista i enviar un missatge a les seves respectives formacions.