Sense pactes

La crida de Brussel·les pel CGPJ no fa efecte en el Govern i el PP

  • El PSOE votarà en contra de reformar la llei orgànica perquè els jutges es puguin elegir a si mateixos

  • Bolaños comença amb optimisme la ronda per negociar els Pressupostos tot i que ERC avisa que no doni el seu recolzament per tancat

La crida de Brussel·les pel CGPJ no fa efecte en el Govern i el PP

J. J. Guillén / Efe

3
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Després de reunir-se amb les quatre principals associacions de jutges espanyoles, el comissari europeu de Justícia, Didier Reynders, va instar aquest dilluns el Govern i el PP a acordar «la millor renovació possible» del Consell General del Poder Judicial (CGPJ). Reynders no va voler posar terminis ni dir si abans s’ha de canviar la llei orgànica que regula el sistema d’elecció, com exigeixen els populars. Abans que res, el comissari va reclamar celeritat per actualitzar aquesta institució ja que tem la desconfiança que aquest estancament institucional pugui provocar en els ciutadans.

24 hores més tard, tant l’Executiu com l’oposició han tingut una oportunitat d’or al Congrés dels Diputats per via doble: perquè hi ha hagut una reunió entre el ministre de Presidència, Félix Bolaños, i la portaveu del grup parlamentari del PP, Cuca Gamarra, i perquè, a més, es va votar una proposició de reforma de la llei orgànica perquè es modifiqui el mètode d’elecció del CGPJ i els jutges puguin elegir-se a si mateixos. Ni a la taula a la qual han assegut Bolaños i Gamarra ni a l’hemicicle s’ha vist cap avenç ni conat d’avenç.

En la reunió cara a cara, convocada oficialment per abordar la negociació de Pressupostos, fonts de la Moncloa han informat que el ministre va constatar que «el PP segueix enrocat al no complir la llei ni la Constitució». En aquest sentit, recorden que els populars «incompleixen el requeriment de la Comissió Europea i del comissari de Justícia». Segons l’Executiu, el compliment de la llei actual «no es pot sotmetre a condició». En el PP, han assenyalat que Gamarra li ha insistit a Bolaños que era «important» que el PSOE donés suport a la tramitació de la seva reforma del poder judicial, perquè 12 dels jutges del CGPJ siguin elegits pels jutges, com recomanen les institucions europees i reclamen les associacions judicials. No obstant, el grup socialista no ha tardat gens a anunciar el seu ‘no’ a la votació. A la Moncloa, on es va celebrar el Consell de Ministres, la música va sonar semblant: «No pot ser que nosaltres cedim en la reforma, no podem comprar-los el seu marc mental», va afirmar un portaveu oficial.

Ronda en el Congrés

Aquesta distància entre el PSOE i el PP també es manté en els Pressupostos Generals de l’Estat, la llei més important de qualsevol Govern i que tradicionalment el partit de l’oposició mai recolza. En tot cas, el ministre de Presidència va allargar la mà perquè el partit de Pablo Casado s’afegeixi als comptes «de la recuperació» i va començar amb la representant popular la ronda de contactes amb tots els grups, de més a menys escons.

La vicepresidenta primera i ministra d’Assumptes Econòmics, Nadia Calviño, ha assegurat gairebé alhora que es produïa aquesta reunió que el Govern pot aprovar els Pressupostos del 2022 «en temps i en forma» per dues raons: la «clara consciència» de tots els grups parlamentaris de la necessitat d’impulsar la recuperació econòmica i la importància d’aprovar uns comptes públics que incorporin els fons europeus.

Notícies relacionades

L’Executiu de Pedro Sánchez confia a armar una majoria progressista a la qual pot afegir-se també el PNB per poder tirar-los endavant. No obstant, aquests socis ja han començat a llançar-li advertències perquè veuen el Govern «massa tranquil». És l’expressió que va utilitzar Gabriel Rufián (ERC), que va dir que ningú de l’Executiu pot donar «per segur el vot d’ERC a res. Amb ell es va reunir Bolaños després de veure’s amb Gamarra, ja que els representants de Vox van declinar la invitació per rebutjar qualsevol contacte amb un Govern que pacta «amb separatistes» i dona «indults a colpistes».

Bolaños continuarà la ronda aquest dimecres amb Ciutadans, Bildu, Més País i Compromís. Els taronges ja han anunciat que, al contrari que l’any passat, no intentaran pactar els comptes. EH Bildu ha avançat que exigirà la derogació de la llei mordassa i la reforma laboral del PP si vol els seus vots. Més País ha insistit en la necessitat d’aprovar polítiques verdes i dotar de recursos la sanitat pública per cuidar la salut mental de la població. Compromís ha avisat sobre l’«infrafinançament» del País Valencià.