Consell nacional del partit de l’expresident Puigdemont

Sànchez carrega contra la taula de diàleg i assegura que Junts va ser «vetada» perquè no accepta «renúncies»

  • Marca com a objectiu aglutinar tot l’independentisme mentre garanteix unitat al Govern

  • Reclama unitat sobiranista a les Corts i estén la mà als alcaldes del PDEcat de cara a les municipals

Sànchez carrega contra la taula de diàleg i assegura que Junts va ser «vetada» perquè no accepta «renúncies»
3
Es llegeix en minuts
Fidel Masreal
Fidel Masreal

Periodista

Especialista en política i salut mental

ver +

El secretari general de Junts per Catalunya (JxCat), Jordi Sànchez, ha mantingut la posició crítica del seu partit en relació amb la taula de diàleg amb el Govern, en la qual no va participar aquesta setmana. Sànchez ha carregat implícitament contra el seu soci, ERC, assegurant que el seu partit ha sigut «vetat» no pels noms que va proposar per a aquesta taula «sinó perquè sabíem que portaríem sí o sí llum i taquígrafs a una trobada sense ordre del dia, sense qualitat en la manera d’abordar la negociació per abordar l’autodeterminació i l’amnistia, i perquè la nostra veu seria la de la no-renúncia». El dirigent del partit ha mantingut la posició del seu partit mentre ha garantit que això no afectarà la coalició de Govern.

En la seva intervenció davant un plàcid consell nacional de Junts –el màxim òrgan entre congressos–, Sànchez ha sigut ovacionat a l’inici del seu discurs, en el qual ha assegurat que el seu partit defensa la negociació però no la «renúncia» a anar «amb tota la força» a aquesta taula de diàleg. «No podem acceptar que els qui venen a negociar amb nosaltres ens imposin de què parlarem i qui parlarà en nom de l’independentisme, no ho hem acceptat ni ho acceptarem mai», ha proclamat, insistint en la versió que va ser el Govern el que va vetar els noms dels negociadors que va proposar Junts.

Fermesa sense ruptura

En tot cas, Sànchez ha mantingut espases en alt respecte als dirigents proposats i a la idea de reclamar la màxima ambició sobiranista a la taula, per la qual cosa no ha obert portes a una eventual reconciliació amb ERC i el president Aragonès, que no va acceptar els esmentats noms. Però sempre salvaguardant el Govern i la seva continuïtat d’aquesta topada frontal amb Esquerra: «Mai, mai, mai, Junts qüestionarà la legitimitat del president per prendre les decisions, però mai, mai, mai, per una divergència posarem en risc la capacitat de treballar conjuntament amb el 52% per portar el país a la gran esperança de la independència». «Tanta urgència teniu per guanyar un tripartit, guanyeu-lo a les urnes», ha afirmat en relació amb l’oposició.

Objectiu, l’hegemonia

Notícies relacionades

El secretari general ha marcat perfil de partit, en aquest primer consell nacional d’una formació nascuda fa poc més d’un any. I s’ha marcat com a objectiu convertir Junts en l’«embrió» de la força que aglutini la major part de l’independentisme, una força d’«unitat nacional», ja que la unitat política no ha sigut possible i la unitat estratègica amb altres partits «ens costa». Per a això ha demanat als seus «treballar com a equip» i ha marcat diversos objectius: buscar la unitat d’acció en el Congrés de cara a negociacions com la dels pressupostos de l’Estat, i convertir Junts en el partit majoritari en el municipalisme en les pròximes eleccions locals del 2023, per a la qual cosa ha estès la mà, sense citar-los, als alcaldes del PDECat. «Molts ens estan mirant, per la nostra part no quedarà, trobarem totes les fórmules», ha afirmat, insistint en la idea de mà estesa cap als qui no són a l’espai municipal de Junts.

Aeroport

Sànchez ha criticat el Govern que descartés definitivament, en el marc de la taula de diàleg de dimecres passat, la inversió de 1.700 milions d’euros a l’ampliació de l’aeroport. «El Govern incompleix l’acord del 2 d’agost», ha assegurat. I ha afirmat que l’Executiu espanyol no fa marxa enrere en benefici de la biodiversitat del Prat sinó perquè no té interès a invertir en «un país que aspira a ser un Estat europeu», ha afirmat la vigília de la manifestació convocada contra l’ampliació aeroportuària a Barcelona.