Pols intern

Ayuso no pensa baixar davant Casado de la batalla pel PP de Madrid

  • La presidenta autonòmica va advertir el cap de l’oposició després de les eleccions del 4 de maig que volia liderar el partit a la comunitat

  • La pugna entre els dos dirigents sumeix en el desassossec diferents sectors de la formació conservadora 

Ayuso no pensa baixar davant Casado de la batalla pel PP de Madrid

Fernando Alvarado / Efe

4
Es llegeix en minuts

La presidenta de la Comunitat de Madrid, Isabel Díaz Ayuso, es mantindrà ferma en la seva aposta per liderar el PP de Madrid, un pas que ella mateixa va traslladar personalment al líder dels conservadors, Pablo Casado, després de la seva victòria en les eleccions autonòmiques del 4 de maig passat i que van ser un revulsiu per a tot el partit, segons han indicat a Europa Press fonts del PP. 

El pols entre la Puerta del Sol i Gènova pel congrés del PP de Madrid ha generat inquietud en diferents sectors del partit, que esperen gestos de distensió aquests dies per concloure aquesta batalla interna i centrar-se en la tasca d’oposició a Pedro Sánchez. 

«Quan el PP està pujant a totes les enquestes, nosaltres ens dediquem als embolics interns», s’ha queixat un diputat. «Ens hem clavat un tret al peu», critica un senador del Grup Popular, que recorda els maldecaps que també va patir l’expresident Mariano Rajoy amb els passos d’Esperanza Aguirre per presidir el partit a Madrid. 

Aquesta setmana les espases encara seguien en alt i no s’havia produït una xerrada entre Ayuso i Casado, però tant membres de la cúpula del PP com dirigents d’altres autonomies coincideixen que cal «calmar les aigües» i arribar a la Convenció Nacional del partit que arrenca d’aquí a una setmana amb una imatge d’unitat.

Ayuso, que va confirmar públicament el 10 de setembre que presentarà la seva candidatura al PP de Madrid, ja ha deixat clar que no farà un pas enrere. «Em veig capaç d’encapçalar les dues entitats –el partit i el Govern de la Comunitat– i crec que puc dirigir-les totes dues, però les dates no les marco jo», va declarar aquest divendres. Així es referia a la seva exigència d’avançar el congrés regional per preparar les eleccions autonòmiques i municipals del 2023. 

No obstant, Génova ha sigut contundent al recalcar que ara «no toca» parlar d’aquest congrés, que es va fixar per a la primavera del 2022, com el d’altres comunitats uniprovincials. «És una regla que tots complirem», va concloure aquesta setmana el secretari general del PP, Teodoro García Egea. 

L’avís

Després de la seva folgada victòria el 4 de maig, on va fregar la majoria absoluta, en el Govern madrileny consideren que Ayuso pot aconseguir un recolzament similar entre els militants. «És evident el lideratge i pes que ha guanyat Ayuso aquest any», va ressaltar fa uns dies el portaveu del PP a l’Assemblea i director de la campanya del 4-M, Alfonso Serrano. 

A la Puerta del Sol, seu de l’Executiu autonòmic, admeten la seva sorpresa per la falta de recolzament de Génova, carrer madrileny en el qual es troba el quarter general del PP, davant el pas endavant fet per Ayuso quan, segons les fonts consultades, el mateix Casado era coneixedor que la presidenta madrilenya es postularia per liderar el PP de Madrid. Així, fonts pròximes a Ayuso assenyalen que ella mateixa va traslladar en més d’una ocasió a Casado que volia presidir el PP madrileny després de l’èxit del 4 de maig a la regió i remarquen que en cap moment se li va dir que «no». És més, diuen no entendre els recels de Génova després de la decisió d’Ayuso de postular-se quan és el model que se segueix en les altres autonomies on governa el PP i es tracta de «tornar la normalitat» a Madrid, en paraules de la mateixa presidenta madrilenya. 

En aquest moment, el PP de Madrid està dirigit per Pío García-Escudero i compta com a secretària general amb Ana Camíns, del cercle de confiança de Casado. De fet, aquesta senadora representa la ‘tercera via’ per la qual va començar a apostar Génova l’any passat per mantenir l’equilibri entre Ayuso i Almeida. 

Els intents de calmar les aigües

En els últims dies, les dues parts han intentat rebaixar la tensió. Així, Ayuso ha traslladat que té intenció de canviar l’agenda del seu viatge als Estats Units per arribar a temps a la Convenció Nacional del PP, que se celebra a València els dies 2 i 3 d’octubre. I sobre la data del congrés regional, ha dit que li agradaria que es fes «aviat perquè és bo per a tothom» però que no vol «pressionar». 

Notícies relacionades

De la mateixa manera, la cúpula del PP ha apel·lat a la unitat interna i ha demanat parlar d’«allò important», respectant els temps marcats per la Junta Directiva Nacional. A més, no tanquen la porta que Ayuso sigui la presidenta del PP madrileny a l’assegurar que «ningú li ha dit que no», segons fonts de la direcció nacional del partit consultades per Europa Press.

A Génova assenyalen, això sí, que hi ha d’haver una llista d’unitat i integració en la qual tinguin cabuda totes les sensibilitats, com en els congressos provincials celebrats aquests mesos, i evitar una guerra interna que desestabilitzi el partit abans d’enfrontar-se a les generals.