Crònica de la sessió de control

Sánchez enarbora la seva guerra contra les elèctriques i obvia les pulles per la taula de diàleg

  • El cap de l’Executiu decideix parlar de la butxaca dels espanyols i esquivar els comentaris del PP, ERC i Vox contra el fòrum de debat al qual acudeix avui a Barcelona

Sánchez enarbora la seva guerra contra les elèctriques i obvia les pulles per la taula de diàleg

José Luis Roca

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

Que el ‘tema català’ ja no està en les primeres posicions del rànquing de prioritats del Govern central és un fet que Pedro Sánchez va voler deixar clar ja amb el nou repartiment de ministeris al juliol. Aprovats els indults, sempre que a un membre del Gabinet se li planteja una pregunta sobre aquest assumpte, lliga el problema territorial a la necessitat que la recuperació econòmica després de la pandèmia s’assenti i «arribi a tothom». El mateix president de l’Executiu ho va fer dilluns a TVE «Els indults contribueixen a l’estabilitat».

Aquest dimecres, els diputats han iniciat el nou curs polític de manera oficial amb la tradicional sessió de control al Govern. Un dia com avui, amb la taula de diàleg Govern central-Generalitat, convocada a la tarda a Barcelona, l’oposició tenia el ganxo perfecte. I així ha sigut. Des de Pablo Casado (PP) fins a Gabriel Rufián (ERC) passant per Santiago Abascal (Vox), tots han anat llançant els seus missatges sobre la reunió. No obstant, Sánchez, que ha intentat limitar el cost mediàtic anunciant només 41 hores abans que seria a la taula de diàleg, ha esquivat totes les seves pulles i ha respost amb els assumptes que ell vol que centri el debat públic: la guerra llançada contra les elèctriques. La infernal pujada de la llum està aigualint el missatge optimista de l’Executiu sobre la recuperació econòmica i l’arribada dels fons europeus i aquesta setmana sembla que, amb setmanes de retard, el Govern s’ha començat a moure per evitar-ho.

Tornar a renegociar el Prat

A Casado Sánchez li ha dit que, mentre el PP veu «mesures confiscatòries» en el «pla de xoc» aprovat pel Consell de Ministres per retallar la factura de la llum, l’Executiu hi veu «justícia» per estar revertint en «els ciutadans, pimes i indústries» els «beneficis extraordinaris de les empreses». «El Govern defensarà sempre l’interès dels ciutadans per sobre de l’interès particular. Això és el que fan els governs. Avui i sempre defensarà l’interès dels ciutadans per sobre de qualsevol interès i pressió particular», ha proclamat entre aplaudiments del seu grup.

Notícies relacionades

No ha respost ni a les seves paraules sobre la «taula de la infàmia» ni a l’acusació que l’Executiu central s’asseurà avui «a negociar un referèndum amb els que aclamen els terroristes que volen atemptar contra el PP i els radicals que incendien Barcelona». Ni en la rèplica ni en la dúplica ha entrat a contestar-li res sobre el fòrum de debat entre governs.

A Rufián, que ha tornat a advertir Sánchez que si fracassa el diàleg «Vox i el PP entraran a la Moncloa», li ha respost amb el Prat. El president ha reclamat a ERC que torni «a l’acord del 2 d’agost» sobre l’ampliació i continuï negociant. Tampoc ha respost a les declaracions inflamades d’Abascal sobre que està cedint «davant els enemics d’Espanya per aferrar-se un minut més al poder». «Quina trista Espanya defensa vostè [...] En una democràcia sana i forta es dialoga, es pacta i es negocia», li ha concedit sobre aquest assumpte.

El 155 i el suport del PSOE