Al Senat

Sánchez rebutja posar un termini de dos anys a la taula de diàleg

  • El president demana parlar de temes en què Govern i Generalitat estiguin «més pròxims»

  • Demana a l’independentisme autocrítica pel referèndum del 2017 al no tenir en compte part de la població

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez

El presidente del Gobierno, Pedro Sánchez / Jesús Hellín (europa press)

2
Es llegeix en minuts
Miguel Ángel Rodríguez

«El diàleg serà llarg i per evitar frustracions no ens posem terminis i molt menys de dos anys», ha dit Pedro Sánchez en referència al temps que ERC i Junts van pactar concedir a la taula de diàleg. El cap de l’Executiu central ha reclamat paciència per solucionar un conflicte que fa una dècada que s’enquista i que ara no es resoldrà «ni en tres, ni en quatre» anys. Sánchez tampoc vol que les exigències d’autodeterminació i amnistia de l’independentisme tirin per terra aquest fòrum i ha reclamat centrar les converses en aquelles coses en què el Govern i la Generalitat estiguin «més pròxims».

Una vegada confirmada la seva assistència a la reunió d’aquest dimecres, tot i que només per inaugurar la reunió junt amb Pere Aragonès, Sánchez ha recalcat que acudeix a la cita a Barcelona «amb la millor de les actituds». «M’agradaria que a Catalunya fessin el mateix», ha deixat caure després de les tensions generades al si del Govern per les persones que componia la delegació de Junts.

«Entenc que vinguin aquí amb el seu programa de màxims –li ha assegurat Sánchez a la senadora d’ERC Mirella Cortès–, però si volem avançar en la taula de diàleg haurem de començar a parlar d’aquelles coses en què estiguem més pròxims. El president del Govern central ha assegurat que plantejar com a única possibilitat de diàleg l’autodeterminació i l’amnistia «és una imposició». En aquest sentit, ha reivindicat que l’Executiu acudirà a la trobada amb la «voluntat, l’actitud, la determinació i el sentit d’estat de mirar de resoldre» el conflicte català.

L’ordre del dia

Notícies relacionades

Sánchez ha explicat que la proposta del Govern central és l’agenda del retrobament que ja va presentar el febrer del 2020 quan es va reunir amb l’expresident Quim Torra. A més, ha apuntat que el full de ruta del Govern, que consta de 45 punts, també serviria per entendre’s en matèria de memòria democràtica, inversions, finançament o fons europeus. L’únic punt insalvable és l’exigència de celebrar un referèndum perquè «és fora de la Constitució» i perquè, segons Sánchez, «fracturaria més» la societat catalana.

Referent a això, ha demanat «autocrítica» a l’independentisme pel que va passar el 2017 quan es van saltar la Constitució i l’Estat de dret i no van tenir en compte una bona part de la societat catalana que no està d’acord amb la independència. En aquest context, la senadora d’ERC ha reclamat que obrin un diàleg amb aquesta part de Catalunya.