Partit Popular

Ayuso insisteix a liderar el PP madrileny malgrat el malestar a Génova

  • La presidenta madrilenya proposa que el congrés se celebri aviat per buscar la «normalitat»

Ayuso insisteix a liderar el PP madrileny malgrat el malestar a Génova
3
Es llegeix en minuts
EFE

Lluny de retrocedir davant les reticències de la direcció nacional del PP, Isabel Díaz Ayuso ha doblat la seva aposta per liderar el partit a Madrid i demana celebrar aviat el congrés per donar «normalitat» a l’organització, mentre a Génova el malestar és cada dia més evident. El desacord, que ha crescut en l’última setmana, podria fins i tot immortalitzar-se en una foto: la de l’absència de Díaz Ayuso a la taula de presidents autonòmics de la convenció nacional del PP el 2 d’octubre a València. Si finalment el seu viatge als Estats Units fa que no hi assisteixi, serà l’única que quedi fora de la instantània.

Després que el president del PP, Pablo Casado, introduís en la pugna pel poder de la formació l’alcalde de Madrid, José Luis Martínez-Almeida, la presidenta madrilenya ha deixat enrere la cautela inicial amb què, després de confirmar-se la seva candidatura, evitava el debat orgànic. Amb el Palau de Fuensalida, a Toledo, com a escenari, va deixar anar divendres l’argument amb què des del seu entorn apuntalen la seva decisió: el de Madrid és l’únic partit que no està liderat per un president autonòmic, i l’objectiu és tornar la normalitat.

Ayuso va explicitar en públic els motius per presentar-se després que Génova s’abonés a la tercera via: que un tercer –ni alcalde, ni presidenta– lideri l’organització per assegurar que les tasques de Govern no resten múscul al partit. «Soc dona i puc fer dues coses alhora», va replicar la presidenta, i aquest dilluns ha buscat marcar els temps, quan ha demanat que el congrés sigui aviat perquè els candidats a alcalde que elegeixi la nova direcció tinguin temps d’assentar-se abans de les eleccions del 2023. Per desmuntar l’argument de Génova, Ayuso ha recorregut a més de dades: els millors resultats del PP madrileny els va tenir Esperanza Aguirre en ple 15-M, quan era presidenta de la Comunitat de Madrid i del partit. També Aguirre ho ha recordat i, a més, en una entrevista amb ‘El Mundo’, ha llançat crítiques cap a la direcció de Génova, on creu que hi ha «mocosos intoxicant», com també els veu a l’equip de l’alcalde de Madrid.

Les paraules d’Aguirre no han agradat a Génova, on creix la incomoditat amb el soroll generat des de la Puerta del Sol, seu de la presidència madrilenya. Tot i que la màxima de la direcció nacional és apaivagar el debat sobre Madrid, perquè no toca i no tocarà fins al primer semestre del 2022 –per molt que Ayuso li hagi entrat la pressa– el número dos del PP, Teodoro García Egea, ha volgut deixar sense resposta el dard d’Aguirre. De l’expresidenta madrilenya ha dit que fa molt que no passa per Génova i que en alguna cosa coincideixen: «El que va destrossar el PP de Madrid va ser la corrupció» Més temperat, Casado ha restat importància a les seves paraules i ha apuntat que no sap si l’exdirigent es referiria a Noves Generacions.

Notícies relacionades

A mesos del congrés i amb els retrets a flor de pell, en la seva última intervenció pública, a la Cope, Casado ha dit que si al ser preguntat per Madrid va al·ludir tant a Ayuso com a Almeida va ser per fer una «referència amistosa» per dir «no toca», i que no hi estava intervenint.

La prioritat ara és la convenció nacional, repeteixen a Génova. I no obstant, la pugna per Madrid pot enfosquir aquesta fita del partit. Ayuso no hi serà, a la parada madrilenya –la convenció recala als territoris on governa el PP–, i podria no arribar tampoc a València, per estar de gira als Estats Units. Ha dit que ho intentarà, però que el seu Govern és el primer. A Génova no tenen tampoc garantia que hi acudeixi. La presidenta ja ha demanat que si no hi va, no s’interpreti com un «desaire». No és del PSOE, ha ironitzat, però el xoc d’agendes augura rius de tinta. A Sol no sembla preocupar gaire. No estudien passos enrere, tot i que sí que veuen amb bons ulls una possible candidatura de consens, amb una excepció: la cap de llista, Ayuso, no està en debat.