DECISIÓ JUDICIAL

La fiscalia recorre al Suprem l’absolució de la CDR Tamara Carrasco

  • L’acusació pública afirma que whatsaps que va enviar animant a ocupar el port o l’aeroport van ser un «punt de partida en el procés cap a la violència real»

undefined44372379 pla mig de l activista membre del cdr investigada per l audi190528151356

undefined44372379 pla mig de l activista membre del cdr investigada per l audi190528151356 / Gemma Sanchez

2
Es llegeix en minuts
J. G. Albalat
J. G. Albalat

Redactor

Especialista en judicials

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La fiscalia ha recorregut davant el Tribunal Suprem l’absolució de Tamara Carrasco, la CDR que va ser detinguda el 2018 acusada de terrorisme, a l’entendre que els whatsaps que va enviar animant a ocupar el port o l’aeroport van ser un «punt de partida en el procés cap a la violència real».

En el seu escrit, insta que es revoqui l’absolució de Carrasco, dictada per un jutjat penal de Barcelona i després confirmada per l’Audiència Provincial, i la condemni a una pena de set mesos de presó per un delicte d’incitació als desordres públics.

L’activista va ser detinguda per la Guàrdia Civil acusada de terrorisme i va estar més d’un any confinada a Viladecans (Barcelona) per ordre de l’Audiència Nacional, però finalment va ser jutjada per un delicte d’incitació als desordres públics per enviar whatsaps sobre mobilitzacions independentistes planejades per a la Setmana Santa del 2018, entre les quals l’ocupació del port i l’aeroport, que no van arribar a consumar-se.

La jutge va absoldre la CDR –defensada per l’advocat Benet Salellas–, al concloure que enviar missatges o consignes a un grup d’amics en un xat de WhatsApp no constitueix una difusió o distribució pública del seu contingut. No obstant, l’acusació pública afirma que amb independència del nombre de membres del xat a què l’acusada va enviar els seus missatges, WhatsApp és «un potencial canal de distribució a gran escala», com ho demostra el fet que els seus àudios van arribar fins i tot a telèfons de la Guàrdia Civil.

Col·laboració massiva

Notícies relacionades

Per al ministeri públic, el contingut dels missatges i la «col·laboració massiva» que sol·licitava Carrasco per a accions que «necessàriament necessitaven un alt nombre de participants posa de relleu que l’acusada precisament pretenia que arribés a un gran nombre de persones», o almenys així ho va haver de preveure. I recorda que l’habitual per convocar actes massius és recórrer a la missatgeria instantània per WhatsApp: «Així es va posar de manifest en els diversos actes que es van cometre a Barcelona en els anys 2017, 2018 i 2019, i així es posa de manifest constantment en tota mena de manifestacions [...]».

«Convocar un nombre indeterminat de persones a ocupar el port o l’aeroport necessàriament significa assumir que el grup serà molt gran i que és segur que hi haurà violència, perquè són instal·lacions protegides pels cossos i forces de seguretat de l’Estat que necessàriament reaccionaran», afegeix el fiscal. Per aquest motiu, el ministeri públic conclou que el missatge remès per l’acusada va generar un «gran perill, a causa que era el punt de partida en el procés cap a la violència real», com així ho demostren, al seu parer, «els fets esdevinguts posteriorment» a Catalunya.