Onze de Setembre

Cuixart exigeix al sobiranisme una estratègia conjunta sense cedir a xantatges

  • El president d’Òmnium Cultural reclama als partits que «ni els detalls, ni les discussions estèrils, ni els interessos de part» els distreguin en la construcció d’un nou full de ruta i defensa que els indults «no serveixen per girar full»

Cuixart exigeix al sobiranisme una estratègia conjunta sense cedir a xantatges

MANU MITRU

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Aquest Onze de Setembre Òmnium Cultural ha tornat a reunir la plana major del sobiranisme i, per primera vegada des del 2017, amb el seu president, Jordi Cuixart, al capdavant, fora de presó. Abraçades, crits d’independència i una llarga ovació ha marcat un acte que ha unit les diferents sensibilitats sobiranistes i que Cuixart ha aprofitat per exigir un full de ruta compartit sense cedir al «xantatge de la repressió».

El passeig de Lluís Companys de Barcelona s’ha omplert amb cadires en un aforament d’unes 500 persones amb mascareta i distància de seguretat per transmetre un clamor per l’amnistia i en favor de l’autodeterminació. A les primeres files, alguns dels presos indultats de l’1-O, juntament amb les primeres espases d’ERC, Junts, la CUP, En Comú Podem i el PDECat, les cares visibles dels sindicats CCOO i UGT, així com de la mateixa entitat cultural i de l’ANC.

Rebut amb el públic dret, Cuixart ha pujat a l’escenari i, després de recordar els membres de la cúpula de l’1-O que segueixen a l’estranger, ha cosit un discurs contundent en què ha reclamat a la línia institucional que es reactivi i aparqui les seves diferències.

«La millor proposta és la que fem entre tots, junts, com un sol poble. No renunciem a compartir-la, a discutir-la, perquè només així ens en sortirem com a poble i com a nació», ha afirmat, enaltint la unitat i demanant que «ni els detalls, ni les discussions estèrils, ni els interessos de part» els distreguin en la redacció d’aquest nou full de ruta.

Els indults i el diàleg

Cuixart també s’ha pronunciat sobre la taula de diàleg i ha etzibat que aquest fòrum només serà «efectiu» si s’aborda l’autodeterminació. «Els indults no serveixen per girar full ni paren la vulneració de drets fonamentals d’uns poders de l’Estat disposats a ignorar les Nacions Unides, Front Line Defenders, Amnistia internacional i desafiar la justícia europea i justificar la violència policial», ha emfatitzat, fins a rematar que els sobiranistes «ens hem adonat que hem d’arribar a l’autodeterminació si volem viure en un país democràtic». «És la nostra responsabilitat continuar pressionant sense cedir al xantatge de la repressió, perquè l’única manera d’afrontar la resolució democràtica del conflicte és l’amnistia», ha inquirit.

Notícies relacionades

El president de l’entitat també ha anunciat que Òmnium Cultural organitzarà una manifestació contra la llei de l’audiovisual que prepara el Govern central «perquè pretén relegar el català a una qüestió simbòlica». «No permetrem que es menyspreï la llengua d’acollida dels nous catalans i renunciar als drets lingüístics de 10 milions d’europeus».

L’entitat ha emès missatges de Nora Cortiñas, cofundadora de les Mares de Plaza de Mayo; Gerry Adams, expresident del Sinn Féin; i Jody Williams, premi Nobel de la Pau el 1997, en què han mostrat el seu recolzament al referèndum com a solució al conflicte català i en els quals s’han dirigit al Govern central i a la Unió Europea perquè intervingui en l’assumpte i es pronunciï a favor que Catalunya «pugui decidir el seu futur».