Al Parlament

Borràs entrega la Medalla d’Honor entre crítiques dels «represaliats» a qui distingeix

  • La presidenta de la Cambra catalana reclama al Govern que es retiri de les causes judicials en què actua com acusació particular

Entrega de Medalla de Honor a las víctimas de la represión y a los colectivos jurídicos que las defienden

Entrega de Medalla de Honor a las víctimas de la represión y a los colectivos jurídicos que las defienden / Marta Pérez (EFE)

2
Es llegeix en minuts
Júlia Regué
Júlia Regué

Cap de la secció de Política.

Especialista en política.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

La Medalla d’Honor del Parlament s’ha convertit aquest any en un bumerang. La presidenta del Parlament, Laura Borràs, va obtenir el suport de la majoria independentista de la Mesa de la Cambra catalana per distingir «les persones víctimes de la repressió i la causa general contra l’independentisme» pel referèndum de l’1-O, però desenes dels manifestants encausats pel procés van rebutjar públicament la insígnia en un dur comunicat en què van qualificar la iniciativa d’una «simple operació estètica».

El PSC, Cs, el PPC i Vox van declinar la invitació a la cerimònia al·legant que burxava en la «divisió», però la cita no només va disgustar l’oposició, sinó també dins el mateix sobiranisme. Alguns sectors d’Esquerra i la CUP, malgrat avalar la proposta de Borràs, també van mostrar les seves reticències per condecorar persones a qui la Generalitat ha demanat anys de presó personant-se com acusació particular en la seva causa judicial.

Borràs va arribar a l’Auditori amb el president de la Generalitat, Pere Aragonès. Ni les mascaretes van poder amagar les cares llargues després d’una jornada en què es van intercanviar durs retrets per la taula de diàleg. Entre crits d’independència i una llarga ovació, 16 representants de la societat civil amb causes pendents amb la justícia van recollir simbòlicament la medalla que quedarà exposada en el Museu d’Història de Catalunya.

Avisos al Govern

Van intervenir Roger Español –l’home que va perdre un ull l’1-O i que va concórrer en unes eleccions generals en la llista de Junts– i l’advocada Anna Llauradó per exigir confrontació amb l’Estat i la retirada de les acusacions de la Generalitat. La presidenta no va esquivar les crítiques dels absents: «Hi ha qui es queixa d’aquest gest simbòlic mentre la Generalitat continua exercint com acusació particular i no els falta raó. És així. Entenc que aquesta distinció s’inspira en un esperit de denúncia, un esperit crític que és alhora un esperit autocrític cap a les nostres institucions i cap a l’estat de les autonomies», va apuntar, en una defensa tancada de «la força dels símbols».

Notícies relacionades

Malgrat defensar-se, va recollir el guant. I, davant els membres del Govern, asseguts a primera fila, va reclamar que l’Executiu es retiri de les causes judicials contra els independentistes. «La medalla que simbòlicament us acabem d’entregar evita la falsa normalitat que se’ns vol imposar quan se’ns convida a girar full», va remarcar.

L’any passat la Medalla d’Honor es va atorgar, per unanimitat, als professionals del sistema sanitari de Catalunya per la seva tasca durant la pandèmia del coronavirus.