Vigílies de l’Onze de Setembre

ERC posa sordina a les discrepàncies en la Diada per la taula de negociació

  • Els republicans consideren que l’absència d’alternativa al fòrum treu força a possibles protestes

  • Desitjarien «més visió estratègica» de l’unilateralisme, però defugen tota confrontació oberta amb l’Assemblea

ERC posa sordina a les discrepàncies en la Diada per la taula de negociació
3
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

Les divergències internes a l’independentisme no faran que la sang arribi al riu, segons creu ERC. Amb el retrovisor sempre posat en el que va passar als anys 80, quan, una vegada aconseguit l’Estatut, la unitat del catalanisme a la Diada es va trossejar en funció dels horitzons de cadascú (i va deixar l’independentisme, curiosament, en un paper marginal fins al 2012), diverses veus han vist en les discrepàncies actuals sobre el paper i la importància de la taula de negociació un símptoma de possible esquerda interna del secessionisme. Els republicans accepten l’existència d’aquestes diferències, però no temen per una fractura de la unitat.

L’ANC, la gran promotora dels actes multitudinaris en les diades a partir del 2012, considera que la taula és un factor desmobilitzador i que suposa entrar al joc del debat autonomista que pretén el Govern de Pedro Sánchez. L’alternativa, no només de l’Assemblea, sinó d’algunes veus de Junts, com l’expresident Quim Torra i la presidenta del Parlament, Laura Borràs, tots dos fora del Govern actual, és reprendre el que anomenen «mandat de l’1-O». Torra i l’ANC coincideixen que, en l’actualitat, tot s’aposta a l’èxit de la taula de negociació i no s’estan preparant altres opcions.

Dos anys «regalats»

Segons l’opinió de l’expresident, expressada a l’agost, l’estratègia republicana «ha regalat dos anys a l’Estat», amb referència al termini donat per Junts i la CUP a ERC perquè s’aconsegueixi algun fruit d’aquesta taula, una cosa que s’avaluarà en una moció de confiança a què Pere Aragonès, en virtut del pacte d’investidura amb els anticapitalistes, ha acceptat sotmetre’s el 2023. Un termini que els postconvergents, especialment aquells que no són al Govern, s’obstinen a retallar, una vegada es faci evident que el fòrum de diàleg és en un atzucac. Un escenari que les previstes eleccions generals, també el 2023, i la falta de sintonia actual en altres temes, vegeu la retirada de la inversió de l’aeroport, pot accelerar.

ERC, per la seva banda, considera que és molt difícil que es visqui la Diada de dissabte un escenari de tensió o de debat entre republicans i la resta de l’independentisme, precisament perquè seria oferir una imatge de divisió que no beneficiaria ningú. A més, a la seu republicana consideren que l’absència d’una alternativa plausible a la taula de negociació, més enllà del titular, impedeix articular una oposició forta a la gran aposta d’Esquerra. «Perquè, més enllà d’això del “mandat de l’1-O”, ¿què es proposa?», es pregunta una veu autoritzada dels republicans. «¿Com s’aconsegueix que una nova DUI sigui aquesta vegada un èxit? ¿Com es repel·leix la resposta de l’Estat? ¿Com es controla el territori?».

Tot això fa que ERC no assisteixi amb especial nerviosisme a les vigílies de la Diada. També hi ajuda la seguretat amb què creuen que els qui defensen una nova acció unilateral són una minoria, tot i que accepten que «tots ells seran dissabte al carrer». En qualsevol cas, ERC no entrarà, ni ha entrat, al cos a cos amb l’ANC i els seus postulats, precisament per no posar gasolina al foc.

Desitjos republicans

Notícies relacionades

Això no va en detriment del fet que, com a anàlisi, els republicans preferirien que «tant Junts com l’ANC» tinguessin una mica més de «capacitat estratègica» i que deixessin ERC «una mica en pau». Tot i que, amb tot, assenyala una font del partit, el posicionament ancorat en la unilateralitat «també dona al partit més marge».

Serveix, per exemple, perquè ERC pugui tornar, en certa manera, la pilota al PSOE quan els socialistes insinuen que és millor per a l’independentisme que hi hagi un president del Govern socialista que un del PP, per com la fluïdesa del diàleg es ressentiria amb Pablo Casado a la Moncloa. En sentit contrari, assenyalen a ERC, al Govern de Sánchez li interessa que ERC es mantingui robusta, per com una Generalitat en mans de Junts podria crear no pocs problemes a la governabilitat.