La ‘rèplica’ profètica de Junqueras a la renúncia a l’ampliació al Prat

  • En una entrevista a EL PERIÓDICO, 24 hores abans de la compareixença de la ministra, el líder d’ERC va acusar el Govern central de voler retirar la inversió al Prat culpant-ne el Govern d’Aragonès

La ‘rèplica’ profètica de Junqueras a la renúncia a l’ampliació al Prat

Ferran Nadeu

2
Es llegeix en minuts
Xabi Barrena
Xabi Barrena

Periodista

Especialista en informació sobre el Govern de Catalunya, de ERC y en el seguiment de l'actualitat del Parlament.

Ubicada/t a Barcelona

ver +

El president d’ERC, Oriol Junqueras, va acusar el Govern de Pedro Sánchez de maniobrar amb l’objectiu de paralitzar l’ampliació de l’aeroport del Prat i acusar-ne la Generalitat. Això no tindria més recorregut si no fos perquè les declaracions de Junqueras van tenir lloc dimarts, dia 7, a la tarda, 26 hores abans que la ministra de Foment, Raquel Sánchez, comparegués d’urgència davant els mitjans de comunicació per comunicar la retirada de la inversió, xifrada en 1.700 milions d’euros, i que preveia l’arribada de l’alta velocitat als aeròdroms de Reus i Girona, segons l’acord al qual es va arribar el 2 d’agost entre les dues administracions. Junqueras, en el transcurs d’una entrevista amb EL PERIÓDICO que veurà la llum dijous, i que es va centrar, sobretot, en la imminent celebració de la segona reunió de la taula de negociació entre Estat i Generalitat, s’hi va anticipar.

Coneguda la posició d’ERC, expressada, sense anar més lluny, dilluns per part de la portaveu, Marta Vilalta, l’interès d’aquest diari era saber si s’havia produït en algun moment alguna disparitat de criteri entre el partit i el Govern, que presideix el republicà Pere Aragonès. Una primera esquerda en la bicefàlia republicana. Junqueras, com es podia esperar, va tancar files, va descartar qualsevol tipus d’asincronia en el discurs i va entrar en el fons de la qüestió, no tant per reiterar que ERC advoca per l’ampliació i, alhora, per preservar els espais naturals de la Ricarda, sinó per arremetre contra el Govern central, una cosa que, en aquell moment, va sonar certament estranya.

L’acusació al PSOE

Notícies relacionades

Per dues vegades i sota dos formats, d’àudio i de vídeo, Junqueras va raonar que la proposta del Govern central d’ampliació «tritura» els espais naturals de la zona del delta del Llobregat, una cosa que és contrària a l’aprovat per les institucions europees, en concret la Comissió Europea. Anant més enllà, el líder d’ERC va asseverar que «el PSOE va presentar el pla sabent que la Comissió Europea no el permetrà. I ho sap perquè ells mateixos han votat a favor de les directives que l’impedeixen». Per tot això, Junqueras es pregunta: «Si ho saben, ¿per què el proposen? «Ho fa amb l’esperança que a nosaltres, per assenyalar aquesta incompatibilitat, se’ns pugui culpar que no hi hagi una ampliació del Prat». Per tot això, el republicà va cridar ‘avant la lettre’ a «desemmascarar» l’estratègia de l’Executiu de Sánchez, que va qualificar de «fals dilema».

«Hem d’explicar que el Govern central sap que la seva proposta és inviable, perquè contravé les directives europees, i que ho fa per posar en un compromís les forces polítiques que actuen responsablement. I que miren d’emmascarar que és perfectament possible, i nosaltres advoquem per això, treballar pel progrés econòmic, per una distribució adequada de la riquesa i, alhora, de manera necessària i imprescindible, tot això ha d’anar de la mà de la preservació del medi ambient. Que té un valor, no només en el camp ecològic, sinó també social i econòmic», assenyala Junqueras a la peça d’àudio de l’entrevista, abans de sentenciar: «Perquè cap país podrà disfrutar d’un progrés social i econòmic si no disposa també de garanties de la seva qualitat i diversitat ambiental i dels seus espais naturals».