El Consell de Mallorca acordarà dijous que tots els seus càrrecs s’expressin en català en públic

Es tracta d’una proposta de resolució del Pacte, impulsada per Més i avalada per PSIB i Podem, i s’aprovarà per majoria al ple d’«adquirir-ne el compromís»

barcelona/WhatsApp Image 2021-09-07 at 09.28.46.jpg

barcelona/WhatsApp Image 2021-09-07 at 09.28.46.jpg

1
Es llegeix en minuts

El Consell de Mallorca acordarà dijous que ve que tots els seus representants públics «en exercici del càrrec» s’expressin en català. La iniciativa impulsada per Més compta amb el recolzament dels seus socis, PSIB i Podem. Es debatrà en el marc de les propostes de resolució que emanen del debat de política general de la institució i tirarà endavant amb els vots segurs dels tres partits del Pacte. La iniciativa no estarà exempta de polèmica i es preveu que partits com Vox, Ciutadans o el PP critiquin l’acord de parlar català en públic dels càrrecs institucionals. La proposta de Més sorgeix en ple debat sobre les discriminacions lingüístiques que han provocat una crisi al pacte del Govern i que han fet que es convoqui per a aquesta tarda una reunió de crisi dels partits que recolzen el Govern.

El text de la proposta de resolució presentada pel Pacte afirma: «El ple del Consell de Mallorca pren el compromís que tots els representants públics del Consell s’expressin en català en l’exercici del càrrec». Per tant, es tracta d’un compromís adquirit mitjançant un acord de ple, el màxim òrgan de la institució insular.

Notícies relacionades

Guillem Balboa, portaveu de Més al Consell, ha explicat que «és cert que la proposta és nostra, però els nostres socis del PSIB-PSOE i Podem l’han firmat per presentar-la de forma conjunta». L’objectiu de la iniciativa és posar en relleu que els càrrecs públics s’expressin en la llengua pròpia als plens de la institució, actes públics, rodes de premsa, comissions o intervencions en esdeveniments».

Una altra de les propostes de resolució va en la mateixa línia i té la finalitat d’evitar que es produeixin els casos de discriminació lingüística que han aixecat tanta polèmica en les últimes setmanes als centres de salut del Govern. Es tracta d’«instar el Govern del Consell de Mallorca que els treballadors públics de la institució respectin els drets lingüístics de la ciutadania, amb la finalitat de facilitar-los la seva relació amb l’Administració». Aquesta proposta també s’aprovarà en el ple de dijous que ve, ja que ha sigut impulsada per Més i compta amb el recolzament de socialistes i podemistes. No es descarta que en les dues resolucions sobre el català els partits del Pacte rebin el recolzament dels tres consellers d’El Pi.

Temes:

Balears Català