Crisi institucional

La crida de Lesmes al PSOE i el PP cau en sac foradat

  • Els populars mantenen la pressió i demanen reformar alhora la llei orgànica perquè els jutges s’elegeixin directament a ells mateixos

  • Els socialistes insisteixen que Casado manté «segrestat» el poder judicial i li demanen que s’assegui ja a negociar

La crida de Lesmes al PSOE i el PP cau en sac foradat

David Castro

2
Es llegeix en minuts
Pilar Santos
Pilar Santos

Periodista

ver +

L’enèsima crida del president del Tribunal Suprem i del Consell General del Poder Judicial (CGPJ), Carlos Lemes, al PSOE i el PP perquè renovin l’òrgan de govern dels jutges ha caigut en sac foradat. En la cerimònia de l’obertura de l’any judicial, Lesmes ha demanat als dos principals partits que treguin la renovació del CGPJ de la «lluita partidista», es comportin com «patriotes» i pactin els noms dels vocals que componen aquest òrgan, caducat des de fa gairebé tres anys.

A la sortida de l’acte ha parlat Enrique López, secretari de Justícia i Interior del PP, i no s’ha mogut ni un bri de l’argumentari que el seu partit brandeix des de fa diversos mesos: el líder del seu partit només està disposat a negociar amb Pedro Sánchez si alhora es reforma la llei orgànica perquè els jutges siguin elegits pels jutges i no per les Corts, com passa ara. López també ha demanat al cap de l’Executiu que deixi d’«insultar» el PP dient que «no compleix la Constitució». «Venint d’un president que pacta amb independentistes i hereus de Batasuna és paradoxal. Que deixi d’insultar i que s’avingui a reformar la llei orgànica per reforçar la independència del poder judicial», ha afegit.

També molesta als populars que els socialistes denunciïn que el PP té «segrestat» el poder judicial, una expressió que aquest mateix matí ha tornat a utilitzar Adriana Lastra, vicesecretària general del PSOE, quan li han preguntat sobre l’assumpte. «El que han de fer [els del PP] és complir la llei [...] Nosaltres ja no valorarem cap excusa més de les que posi el PP», ha apuntat la dirigent socialista, amb referència al fet que fa uns mesos la raó de Casado per no renovar era la presència d’Unides Podem en el Govern de coalició.

Notícies relacionades

Entre les moltes paradoxes d’aquest embolic, destaca que el model actual d’elecció va ser pactat pel PP i el PSOE el 2001 (quan governava José María Aznar) i no el va modificar Mariano Rajoy (2011-2018) malgrat haver tingut una majoria absoluta que li hauria permès canviar la llei orgànica. En aquests moments, les tres cinquenes parts del Congrés i del Senat han de votar 10 vocals del CGPJ cadascun. Els diputats i senadors no poden elegir qualsevol dels més de 5.000 membres de la carrera judicial, sinó elegir-los d’entre una llista tancada de candidats que ja decideixen els mateixos jutges.

A més, també estan caducats el Tribunal de Comptes, el Tribunal Constitucional i el Defensor del Poble.